Koronavírus - Közel 400 fertőzöttet azonosítottak két lezárt észak-kínai nagyvárosban

Koronavírus, 2021.01.10

Háromszáznyolcvannégy koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az észak-kínai Hopej tartomány két, pénteken lezárt nagyvárosában, miután szombatra a teljes lakosságot letesztelték - jelentették a helyi egészségügyi hatóságok vasárnap.

A Pekinget körülölelő Hopej tartományban január 2-án fedezték fel az első új esetet. Minden új eset két városban, Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, ezárt a vírus továbbterjedésének megelőzésére a két nagyvárost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. Vasárnap délig az új Covid-19-es betegek száma a délelőtt folyamán regisztrált 40 új esettel 223-ra nőtt, és további 161 tünetmentes vírushordozót tartanak számon a tartományban.

Si Csien, a tartomány járványügyi központja alá tartozó válságkezelési iroda vezetője vasárnap elmondta: a hatóságok egyelőre nem látják a hopeji járványkitörés "egyértelmű fordulópontját" - idézte internetes kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap.

Si elmondta, hogy a vírus terjedésének kockázata továbbra is fennáll, éppen ezért a hatóságok folytatják a kontaktkutatást. Az új esetek során begyűjtött minták genetikai szekvenálása során megállapították, hogy Európából behurcolt vírus okozta a fertőzéseket Hopejben. Mivel a Kína más részein vett minták eltérőek voltak, a tartományt sújtó járványhullám izolált incidensnek minősíthető - hangoztatta.

A Hopejben talált koronavírus nem mutatott egyezést az új brit, illetve dél-afrikai variánsokkal. Az első fertőzött megjelenését december első felére datálják.

A két lezárt város lakói csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyeiket, a buszok és vonatok közlekedését felfüggesztették, a tanítás pedig online zajlik.

Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik. Az autósoknak 14 napon belül készült negatív vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcímazonosítót, valamint a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba.

Kína szárazföldi részén, ahol a koronavírus-járványt nagyrészt tavaly áprilisra sikerült megfékezni, a járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg az idén február 12-én beköszöntő, mozgó dátumú holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban jellemzően ugyanis százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet. Az egészségügyi hatóságok már több alkalommal arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék az utazást és a nagyobb létszámú összejöveteleket az ünnep idején. Egy ingyenes oltási kampány keretében pedig azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte.

A kínai légiközlekedési hatóság vasárnap bejelentette: meghosszabbítják az Egyesült Királyságból közlekedő járatok december 28. óta érvényben lévő felfüggesztését annak érdekében, hogy megelőzzék az október vége óta terjedő koronavírus variáns elterjedését Kínában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!