Koronavírus - Médiatanács: a hiteles tájékoztatás ma fontosabb, mint valaha

Koronavírus, 2020.03.26

Felhívással fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a médiaszolgáltatók felé, amiben arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány idején a hiteles tájékoztatás fontosabb, mint valaha, az álhírek, a bizonytalanságot növelő hagyományos és közösségi tartalmak csak félelmet, szorongást keltenek az emberekben és a társadalom pánikreakcióit válthatják ki.

Az NMHH csütörtöki közleménye szerint az a rendkívüli helyzet, amelyet a világjárvány jelent, fokozott felelősséget ró a médiára, a médiaszolgáltatókra, a tartalomgyártókra, és a médiában dolgozó szakemberekre.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben a korábbiaknál is gyakoribbá váltak a megtévesztő, valótlan, szenzációhajhász közlések - tették hozzá.

Arra kérik a média- és tartalomszolgáltatókat, hogy fokozottan törekedjenek a pontos, átfogó tájékoztatásra, könnyítsék meg az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak a hiteles forrásokból történő tájékozódást.

Tényszerű információikkal, híreikkel segítsék a védekezést a járvánnyal szemben, ne bagatellizálják a kialakult helyzetet, de pánikot se keltsenek.

"Kérjük a médiapiac szereplőit, hogy kereskedelmi és politikai érdekeik mellett a rendkívüli helyzet diktálta közérdekre is legyenek tekintettel. Ügyeljenek forrásaik megbízhatóságára, hívják fel olvasóik, nézőik, hallgatóik figyelmét arra, hogy a járványról elsősorban a hivatalos forrásokból tájékozódjanak, az onnan származó információkat pedig torzításmentesen adják közre. Figyeljék a közszolgálati csatornák országszerte elérhető híradásait" - hangsúlyozták.

Azt is kérik, hogy a járvány miatt az életforma-váltásban kiemelten érintett iskolások és idősek számára célzott tematikával, az igényességre törekedve tegyék könnyebben elviselhetővé az otthon tartózkodást.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a médiaszolgáltatóknak nem csak a megnövekedett figyelem és felelősség súlyával, de a kieső reklámbevételekkel is szembe kell nézniük, ezért üdvözöljük a médiaipar bevételkiesését kompenzáló kormányzati intézkedéseket" - emelték ki.

Emlékeztettek, a hatóság felelőssége a vészhelyzetben, hogy fokozott figyelemmel kísérje a média- és tartalomszolgáltatókat, ellenőrizze a jogszabályok és a műsorszolgáltatási szerződések betartását, és ennek maradéktalanul eleget kívánnak tenni.

Hozzátették, üdvözölik, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben számos média- és tartalomszolgáltató már saját elhatározásából követi a fenti normákat, egyúttal nyomatékosan kérik a piac minden szereplőjét, hogy vegyék ki részüket a társadalmi felelősségvállalásból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!