Koronavírus - Megakadt az EU-s helyreállítási alap németországi elfogadása

Koronavírus, 2021.03.26

Egyelőre nem hirdetheti ki a német államfő a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alap (Next Generation EU - NGEU) támogatásáról szóló törvényt - rendelkezett pénteken a német alkotmánybíróság, megakasztva a 750 milliárd eurós alap létrehozását.

Az alkotmánybíróság azzal indokolta a felfüggesztő határozatot, hogy el kell még bírálni egy beadványt, amely a jogalkotási folyamat leállítását célozza. Nem közölték, hogy ez meddig tarthat.

A beadványt a kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik volt elnöke, Bernd Lucke és a hozzá csatlakozott nagyjából kétezer ember jegyzi. Szerintük a hitelfelvétellel finanszírozott NGEU ellentétes az uniós joggal, ezért Németországnak ki kell maradnia belőle.

A szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön fogadta el a kormány előterjesztését az NGEU-ról. Csak az AfD képviselői szavaztak nemmel. A törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat pénteken fogadta el a Bundestag által alkotott jogszabályt, amely akkor lép hatályba, ha Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök aláírja és kihirdeti. Az alkotmánybíróság ennél az utolsó állomásnál függesztette fel a folyamatot.

A kormány azt kérte a törvényhozástól, hogy emelje be a német jogrendbe az Európai Unió Tanácsának tavaly december 14-én hozott határozatát, amelyben rendelkeztek az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről.

Ez a határozat felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy bevonjon a tőkepiacról 750 milliárd eurót. A brüsszeli bizottság ezt csak akkor teheti meg, és a hitelfelvétellel szerzett pénzt is csak akkor oszthatja szét a tagállamok között, ha a határozatot valamennyi EU-tagnál ratifikálták, vagyis beemelték a nemzeti jogrendbe - emelték ki azt előterjesztésben.

A kormány azt is hangsúlyozta, hogy a hitelfelvétel egyedi, egyszeri eset, a súlyos gazdasági válsággal járó járvány miatt vált szükségessé, és nem jelenti az egyes tagországok által külön-külön, az NGEU-tól függetlenül felhalmozott adósság törlesztése iránti felelősség közösségi szintre emelését.

Ezzel szemben Bernd Lucke és társai azt az álláspontot képviselik, hogy az NGEU elkerülhetetlenül az "adósságunió" felé vezet, és ellentétes a közösségi joggal azért is, mert az EU nem vehet fel hitelt, kiadásait kizárólag a szó legszorosabb értelmében vett saját forrásból fedezheti, "idegen" tőke mozgósítása nélkül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!