Koronavírus - Meghaladta a 30 milliót azok száma, akik mindkét dózist megkapták Nagy-Britanniában

Koronavírus, 2021.06.15

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma átlépte a 72 milliót.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 41 831 056-an részesültek.

Közülük 30 209 707-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 72 040 763 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A brit kormány a koronavírus először Indiában azonosított delta variánsának terjedése miatt az oltási kampány jelentős gyorsításáról döntött a héten.

Boris Johnson miniszterelnök bejelentette: a kormány az eddigi menetrendben szereplő július 31-ről július 19-re hozta előre azt a határidőt, ameddig a teljes brit felnőtt lakosságnak - hozzávetőleg 52,7 millió embernek - meg kell kapnia a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Ugyaneddig az időpontig mindkét oltási adagot be kell adni a felnőttek kétharmadának, ezen belül az 50 évesnél idősebbek, a fokozottan veszélyeztetettek, az egészségügyi és szociális ellátás első vonalában dolgozók mindegyikének, és azoknak a 40 éven felülieknek is, akik május közepéig megkapták az első dózist.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában tízen, a kedden zárult egy hétben 63-an haltak meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

A heti halálozási szám 12,5 százalékkal alacsonyabb az előző, múlt kedden zárult egy hétben bejelentett halálesetekénél.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben.

A kidolgozott részletes nyitási menetrend eredetileg június 21-re, vagyis jövő hétfőre irányozta elő a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldását, abban az esetben, ha az ehhez kidolgozott járványügyi feltételrendszer maradéktalanul teljesül.

Boris Johnson azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a delta vírusvariáns terjedése miatt négy héttel, július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

A halasztás elsődleges célja az, hogy az oltási kampány üteme továbbra is a vírus terjedésének üteme előtt járjon.

Johnson közölte: a járványadatok alapján bízik abban, hogy július 19-nél tovább már nem kell halasztani az utolsó korlátozások felszámolását.

Az előző három időpontban maradéktalanul és határidőre teljesültek az azokra a napokra kitűzött korlátozásenyhítési célok.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 7673, az utóbbi egy hétben 53 701 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat 38,8 százalékkal magasabb a múlt kedden zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

A múlt héten előfordult 60 százaléknál magasabb fertőzésszám-növekedés is mozgó heti összesítésben számolva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!