Koronavírus - Megkezdődött a francia nemzetgyűlésben a védettségi igazolás használatát meghosszabbító törvénytervezet vitája

Koronavírus, 2021.10.19

Megkezdődött kedd este a francia nemzetgyűlésben annak a törvénytervezetnek a vitája, amelynek értelmében a kormány 2022. július 31-ig meghosszabbíthatja a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát.

A javaslathoz csaknem 380 módosító indítványt nyújtott be az ellenzék és egy kormánypárti képviselő is.

A járványmutatók két hónapja javuló tendenciája ellenére kívánja a korlátozást meghosszabbítani a kormány, amellyel az elsődleges célja rábírni az eddig még be nem oltottakat arra, hogy ők is igényeljék a koronavírus elleni vakcinát.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Péntek óta a felnőtteknek már csak a receptre felírt teszt ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A kormány ettől az intézkedéstől is azt reméli, hogy az oltás igénylésére fogja ösztönözni azokat, akik eddig inkább rendszeresen teszteltették magukat a védettségi igazolás érvényességéhez, mintsem felvették volna az oltást.

A védettségi igazolást a törvénytervezet szerint november 15. után abban az esetben tarthatja használatban a kormány, ha a fertőzöttségi szint meghalad bizonyos előre meghatározott korlátokat (napi fertőzésszám, pozitív tesztek aránya).

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. Pacome Rupin kormánypárti képviselő módosító indítványában ezért a védettségi igazolás használatának szigorú keretek közé szorítását javasolja november 15. után. Eszerint az igazolást csak azokban a megyékben lehetne alkalmazni, ahol 100 ezer lakosra legalább 50 vagy annál több fertőzött jut. Jelenleg országosan 46 ez a szám, és csak az ország megyéinek 20 százalékban haladja meg az ötvenet.

"Azt kérjük a parlamenttől, hogy adjon lehetőséget arra, hogy a korlátozó intézkedések egy részét még alkalmazni tudjuk" - mondta a France Info hírrádióban Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor elismerte, hogy a kormány egyelőre nem számít újabb járványhullámra.

Gabriel Attal kormányszóvivő jelezte, hogy a kormány egyáltalán nem kívánja nyárig az igazolás használatát meghosszabbítani, hanem "szeretne mielőbb megszabadulni tőle".

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a Le Monde című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "a kormány a korlátozó intézkedések fokozatos feloldását választotta, s a védettségi igazolást is nem azonnal, hanem fokozatosan kívánja november 15. után kivonni a forgalomból".

A törvényjavaslatról a végszavazás november elején várható.

Kórházban még 6500 fertőzöttet ápolnak, közülük 1049 páciens van súlyos állapotban, miközben egy évvel ezelőtt ilyenkor naponta 3 ezren kerültek egészségügyi intézménybe. A naponta feltárt új esetek száma ötezer és hatezer körül mozog. Az elmúlt 24 órában 39-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

A 67 millió lakosú országban 51,1 millióan, az oltásra jogosultak 88,5 százaléka felvette az oltás első adagját, 86,5 százaléka pedig mindkét adagot, a teljes lakosság több mint háromnegyede van beoltva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!