Koronavírus - Megközelíthette az 50 százalékot a delta variáns aránya Németországban

Koronavírus, 2021.06.29

Nagyjából minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) Németországban - jelentették kedden német hírportálok a Robert Koch országos közegészségügyi intézetre (RKI)hivatkozva.

Lothar Wieler, az RKI vezetője a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi szakminisztériumok vezetőinek nem nyilvános online értekezletén elmondta, hogy az intézet legutóbbi vizsgálatai szerint a fertőződések legalább 35 százalékát a delta variáns okozza.

Azonban az adatsor nem teljesen naprakész, így inkább 50 százalék körülire lehet becsülni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat arányát - fejtette ki a szakember.

Az RKI rendszeresen elemzi a pozitív SARS-CoV-2 teszt leleteket. Nagyjából minden tízedik ilyen leletet dolgozzák fel. Azt vizsgálják, hogy a vírus mely változata jutott be a fertőzött szervezetébe.

Az eredményeket hetente közlik, legközelebb szerdán. Az adatok rendre a kettővel korábbi hétre vonatkoznak.

A legutóbbi adatsor a 23. hétről - a június 7-13. közötti időszakról - szól. Akkor 15 százalék volt a delta variáns aránya. Az év 22. hetében 8 százalék, a 21. héten 4 százalék volt ez az arány.

Az RKI vezetője a legutóbbi, pénteken tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: biztos, hogy a delta variáns "átveszi az uralmat" Németországban, és csak az a kérdés, hogy mikor.

Kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a társas távolságtartást.

Az oltási kampány egyelőre gyorsul Németországban. Ezt mutatja a többi között, hogy a június eleji 700 ezerről 785 ezerre emelkedett a naponta beadott oltások átlagos száma.

Hétfőig 44 886 784 ember - a lakosság 54 százaléka - kapott legalább egy adag védőoltást a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen.

Teljes oltással 29 803 258 ember - a lakosság 35,8 százaléka - rendelkezik.

A vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta gyengül. A kórokozó terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét visszavonták.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 404 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 12 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 455-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 727 333 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 57 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 77 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 90 819-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!