Koronavírus - Megnyitja határátkelői egy részét Ukrajna a szomszédos országok jóváhagyásától függően

Koronavírus, 2020.05.29

Ukrajna pénteken újranyitott 66 határátkelőhelyet az európai uniós országok, illetve Moldova irányába - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség, az országos határőrszolgálatra hivatkozva.

Az ukrán határőrség közleményében hozzáfűzte, hogy továbbra is zárva marad azonban 56 átkelő az orosz, illetve a fehérorosz államhatárnál. A hatóság egyelőre nem tette közzé a megnyitott határátkelők listáját.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője délelőtt elmondta, hogy a moldovai határon lévő hat átkelőhely - két vasúti és négy közúti - mindkét irányban megnyílt. A többi hatvan átkelő esetében még várnak a szomszédos országok kormányaitól a határnyitás jóváhagyására.

Megfogalmazása alapján előzetes információk vannak arról, hogy a magyar-ukrán határon hamarosan megindulhat a forgalom az átkelőkön. A korlátozások miatt április elejétől csak a Záhony-Csap határátkelő működik.

Az újranyitott átkelők között közúti, vasúti, valamint tengeri és folyami átkelők is vannak. Andrij Demcsenko megjegyezte, hogy nem számít az átkelők megnyitásától jelentős forgalomnövekedésre, mivel továbbra is érvényben marad a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalom.

Az Ukrinform hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna március közepén lezárt az államhatárán lévő 230 átkelőből 107-et, majd április 7-től már csak 19 közúti határátkelője maradt nyitva, amelyen keresztül csak saját gépjárművel engedélyezte a belépést, azaz a gyalogos átkelés lehetősége is megszűnt.

Továbbra sem mutat számottevő lassulást eközben a koronavírus-fertőzés terjedése az országban. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján péntekre az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 429 új esettel 22 811-re nőtt, a betegségben elhunytaké pedig 10 újabb halálos áldozattal 679-re. Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a gyógyultak száma ismét meghaladta az új fertőzöttekét, egy nap alatt 495-en gyógyultak fel, velük együtt már eddig 8934-en.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!