Koronavírus - Megszűnt a Magyarországról Angliába és Skóciába utazók karanténkötelezettsége

Koronavírus, 2020.07.10

Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége. Szerbiát, amely eredetileg szintén szerepelt a karanténelőírás alól mentesített országok között, a brit kormány már pénteken le is vette a listáról.

A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán - 14 brit tengerentúli terület mellett - 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

Pénteken az Egyesült Királyság nemzetei közül Wales és Észak-Írország is átvette az eredetileg csak Angliára összeállított listát.

A skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében tekinti Skóciára is érvényesnek a brit kormány karanténmentességi döntését: Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök indoklása szerint e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

A brit közlekedési minisztérium pénteken bejelentette, hogy a Szerbiából érkezők Angliába sem utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül, és ezért a kormány levette Szerbiát az elkülönítési kötelezettség alól mentesített országok listájáról.

A tárca pénteken nem fűzött külön indoklást ehhez a döntéshez, de már korábban leszögezte, hogy a karanténelőírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.

A mentesített országok közül Skócia által kihúzott Spanyolország továbbra is rajta van azoknak az országoknak a listáján, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába, Walesbe és Észak-Írországba.

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Oroszország és immár Szerbia nem szerepel ezen a listán.

Azoknak a beutazóknak, akik az érkezésük előtti 14 napban olyan országokban jártak, amelyek nem szerepelnek a karanténelőírás alól mentesített országok listáján, Nagy-Britanniában továbbra is elkülönítésbe kell vonulniuk. Nekik addig kell karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Nagy-Britanniába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

Ezt az online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján eddig kéthetes karanténba kellett vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

Arra, aki nem tartotta magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbüntetést szabhattak ki.

A karanténkötelezettség alól nem mentesített országok esetében ez továbbra is érvényes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!