Koronavírus - MGYOSZ: elfogadhatatlan a főváros újraindítási adójának javaslata

Koronavírus, 2020.10.13

Elfogadhatatlannak tartja a fővárosi önkormányzatnak az újraindítási adó címén tervezett iparűzési adó emelésére irányuló javaslatát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

A szövetség, amely tagja a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsnak, kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: határozott véleményük, hogy "ez a tervezett adóemelés semmilyen formában nem elfogadható".

A vállalkozások túlnyomó részét a válság súlyosan érintette, forgalmuk visszaesett, a foglalkoztatottak számát csak komoly erőfeszítések árán tudták megőrizni, illetve minden tartalékukat a túlélésre használták fel.

Egy újabb adó, amely tekintet nélkül a gazdasági helyzetükre - mivel árbevétel arányosan vetnék ki - sokuk számára akár a piaci ellehetetlenülésüket is eredményezheti - olvasható a közleményben.

Mint kifejtették, ezen az sem segít, hogy a tervezet ágazat szerint differenciál. A méret - árbevétel - szerinti differenciálást egy olyan válságra adott reakcióként, ami egy adott szakmában jellemzően mindenkit hasonlóan érint, önmagában is rossz megközelítésnek tartják.

Az MGYOSZ ezért kéri a döntéshozókat, hogy a pénzügyi nehézségek megoldására az adóemelés helyett más, a gazdaság szereplőinek helyzetét is messzemenőkig figyelembe vevő intézkedést dolgozzanak ki, amit - részleteinek ismeretében, amennyiben ez a vállalkozások számára elfogadható - szövetség is támogatni fog - áll a kommünikében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!