Koronavírus - Moszkva hétfőtől megnyitja a parkokat, megszorításokkal engedélyezi a szabadtéri sétát és a sportolást

Koronavírus, 2020.05.27

Moszkva hétfőtől bevezeti a járványügyi szigorítások enyhítésének második körét, megnyitja parkjait és lakosainak - időbeosztási és maszkviselési kötelezettség mellett - engedélyezi a sétát és a szabadtéri sportolást - közölte honlapján szerda este Szergej Szobjanyin, a főváros polgármestere.

Lakásukat a 65 évnél idősebb és a krónikus betegek is elhagyhatják. A parkok közül egyedül a Kreml melletti Zarjagyje marad zárva.

Sportolni reggel 9-ig korlátozás nélkül lehet majd, gyalogsétára pedig 9 és 21 óra között hetente háromszor indulhatnak majd a moszkvaiak; kétszer hétköznap, egyszer pedig a hétvégén. A városvezetés két hét után dönt majd arról, hogy engedélyezhető-e korlátozás nélkül a séta az orosz fővárosban.

Szobjanyin rámutatott, hogy mivel több ember lesz utcán, hétfőtől megszigorítja a maszkviselési kötelezettséget. A vidámparkok és a játszóterek továbbra is zárva maradnak. A járványügyi szigorítások miatt padra ülni továbbra sem szabad, a kerengők és más hasonló szabadtéri építmények nem használhatók.

A séta idejére főváros engedélyezi a kerékpár és más sporteszközök használatát, a parkokig pedig gépkocsi és tömegközlekedési eszközök igénybe vételét. Kötelező kesztyűhasználat vagy fertőtlenítés mellett újraindul a biciklikölcsönzés is.

Továbbra sem hagyhatják el lakhelyüket a Covid-19-fertőzöttek, a fertőzésgyanús és a légúti megbetegedésben szenvedő személyek, valamint a hozzátartozóik. Kötelező lesz a házi karantén betartása azok számára is, akiket tisztiorvos utasított erre, egyebek között amiatt, hogy nemrég tértek vissza külföldről.

Június 1-jén megnyitnak az autószalonok és a nem élelmiszert árusító üzletek is. A hétvégi vásárok június 5-től lesznek majd látogathatók. Működni kezdenek a javítóműhelyek, a vegytisztítók és más olyan szolgáltatások is, amelyek esetében nem szükséges hosszabb kontaktus az ügyfelekkel.

Az önizoláció többi szabálya, egyebek között a közlekedés digitális engedélyhez kötése továbbra is hatályban marad.

A fővárosban Szobjanyin szerint mintegy 5 ezer, korábban a Covid-19-páciensek kezelésére átalakított kórházi ágy szabadul fel a tervszerű, rendes orvosi kezelés számára. A főváros tartalékot képzett a járványhelyzet romlásának esetére is. Emellett, Putyin felkérése nyomán orvosokat, gyógyszert, védőeszközt és lélegeztetőgépeket küld több más régióba, a járvány elleni védekezést segíteni.

Moszkvában a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma 2140-nel 171 443-re, a halottaké 73-mal 2183-ra, a gyógyultaké pedig 5839-cel 67 456-ra nőtt.

Szobjanyin szerdán közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Moszkva június 24-én kész megrendezni a május 9-én elmaradt győzelem napi parádét. A Kreml viszont ugyanezen a napon arról adott ki tájékoztatást, hogy elhalasztja a BRICS-országok és a Sanghaji Együttműködési Szervezet július 21. és 23. között Szentpéterváron megtartani tervezett csúcstalálkozóját.

Szerdán Alekszandr Brecsalovról, a finnugor Udmurtföld vezetőjéről bizonyosodott be, hogy Covid-19-fertőzött. Ő a harmadik oroszországi régióvezető, akiről hivatalosan közölték, hogy megbetegedett. Hétfőn Solban Kara-ool, a Mongólia határán fekvő Tuvai Köztársaság vezetője közölte ezt magáról, május 11-én pedig Alekszandr Drozdenko, Leningrád megye vezetője tett így.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!