Koronavírus - MSZP: a kormány ne a vakcinainfo.gov.hu oldalon folytassa le a nemzeti konzultációt!

Koronavírus, 2021.02.11

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy ne a vakcinainfo.gov.hu oldalon, hanem valamely más felületen folytassa le a koronavírusjárványról szóló nemzeti konzultációt.

Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagált. Az MSZP-s politikus kijelentette: a vakcinainfo.gov.hu-nak a tájékoztatást kell szolgálnia, nem pedig a Fidesz politikai érdekeit.

A kabinet inkább azzal a problémával kezdjen el foglalkozni, hogy sok idős ember regisztrációja nem jelenik meg a rendszerben - kérte. Amennyiben a kormány hozzá akar nyúlni a honlaphoz, akkor inkább azért tegye, hogy ezt a problémát minél hamarabb megszüntesse - érvelt a képviselő.

Az MSZP-s politikus arra is kitért, hogy a kormány védettséget igazoló okmányt tervez bevezetni. Azt mondta, hogy a lépés rendben van, nagy újdonság nincsen benne, inkább az lenne érdekes, hogy ehhez az okmányhoz milyen intézkedéseket, korlátozásokat vagy előnyöket kapcsolnak.

Gulyás Gergely heti tájékoztatói sem járulnak hozzá a tisztánlátáshoz, inkább csak fokozzák a "kormányzati kommunikációs káoszt" - bírált a frakcióvezető-helyettes. A miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók közel nyolcvan százaléka élt az oltás lehetőségével, ehhez képest György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs február 2-i tájékoztatóján még azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók 93 százalékát oltották be - hívta fel a figyelmet.

Baj van a tájékoztatással, baj van a regisztrációval, és mind a kettő gyengíti az emberek bizalmát - jelentette ki. A felmérések szerint hétről-hétre többen kívánják beoltatni magukat, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban az oltásra regisztrált emberek száma hetek óta stagnál - emelte ki Harangozó Tamás.

A kormány mit akar tenni annak érdekében, hogy minél többen kapják meg az oltást, mikor akar pontos és hiteles tájékoztatást adni a különböző vakcinákról, a regisztrációról és az oltási tervről? - kérdezte.

Arra is rákérdezett, hogy a kabinet miért nem foglalkozik az MSZP javaslatával és miért nem veszi előre az oltási sorrendben a tanárokat, a kiskereskedelmi és a tömegközlekedési dolgozókat.

Emlékeztetett, Gulyás Gergely reagált az MSZP azon kezdeményezésére, miszerint a szocialisták 10 ezer forintos utalványt adnának mindenkinek, aki beoltatja magát. A miniszter azt mondta: közpénzből vásárolják az oltóanyagot, és ingyenes az oltás, ehhez képest azt követelni, hogy még pénzt is adjanak azoknak, akik a drágán beszerzett oltást ingyen megkapják, túlmegy a józan ész határain.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott: az a nonszensz "sőt egyenesen bűn", hogy hónapokig magukra hagyták a bajban lévő magyar vállalkozásokat. A józan ész határain az van túl, hogy velük nem foglalkoztak, "miközben az oligarcháknak repkedtek a milliárdos, vissza nem térítendő támogatások" - tette hozzá. Mialatt tömegeknek szűnt meg az állása, vagy csökkent a fizetése, egész gazdasági szektorok küzdenek a talpon maradásért, "Orbán Viktor jóbarátja, a leggazdagabb magyar még tovább gazdagodott, hetvenmilliárd forinttal" - mondta.

A józan ész határain az van túl, hogy a vállalkozásoknak hitelt kínálnak támogatás helyett. Az MSZP nem hitelt, hanem közvetlen támogatást ajánl, mert a javasolt utalványokat ezeknél a vállalkozásoknál lehetne elkölteni, ami egy százmilliárdos mentőcsomagot jelentene az érintett szektoroknak - közölte.

Az MSZP javaslata úgy támogatja a bajban lévő vállalkozásokat, hogy közben az oltási hajlandóságot is növelheti - összegezte mondandóját. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a kormány a közelmúltban újabb, 115 milliárd forintos beruházási alapot hozott létre. Ez az összeg vastagon fedezné az oltási utalvány bevezetését és az egyetemi tandíjak ötven százalékos csökkentését - szögezte le Harangozó Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!