Koronavírus - MSZP: hozzák előre a nyugdíjak kifizetését!

Koronavírus, 2020.03.27

Az MSZP a koronavírus-járvány miatt azt kezdeményezi, hogy a kormány április 6-ra hozza előre a nyugdíjkifizetéseket - közölte pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke, aki otthomaradásra kérte az időseket.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán követhető sajtótájékoztatóján közölte, javaslatuk az átutalással történő és a készpénzes kifizetésekre is vonatkozik.

Hozzátette: azért kezdeményezik ezt, hogy húsvét közeledtével a lehető legkevesebb idős ember maradjon pénz nélkül.

Megismételte korábbi álláspontjukat is: az infláció "elszállása" miatt 6,5 százalékos nyugdíjemelésre van szükség, valamint a novemberi nyugdíjkiegészítés kifizetését is előre kell hozni áprilisra.

Elmondta, javasolták azt is a kormánynak, hogy kapjanak egyszeri 20 ezer forintos nyugdíjkiegészítést azok, akiknek nyugdíja 100 ezer forint alatt van. Megerősítette azt a kezdeményezésüket is, kapjanak 500 ezer forintot az egészségügyi és szociális dolgozók.

Az MSZP-s képviselő közölte, kezdeményezték a gáz árának 32, valamint az áram és a távfűtés árának 10-10 százalékos csökkentését.

Korózs Lajos értékelése szerint az önkormányzatok nagyon magukra maradtak a vírus elleni küzdelemben, holott az alapellátás rájuk hárul, nagyon sok emberről kell gondoskodniuk.

Azt kérte az idős emberektől: maradjanak otthon. Nem tájfutásról van szó - mondta az Orbán Viktor miniszterelnök által reggel bejelentett korlátozásokról. Nem azért készült felsorolás, hogy "akkor most minden érintőpontot végig fogunk járni" - fogalmazott.

Hozzátette: ha nyugdíjasok arra kényszerülnek, hogy ki kell menniük a lakásból, vegyenek fel szájmaszkot, kesztyűt és védőszemüget. A védőfelszerelés megvéd a fertőzéstől, gátolja a vírus átadását a tünetmentes fertőzötteknél is - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!