Koronavírus - MSZP-Párbeszéd: állami feladat a turizmus szereplőinek segítése

Koronavírus, 2020.09.14

Állami feladatnak tartják a koronavírus-járvány miatt bajba került budapesti turizmus megsegítését az MSZP és a Párbeszéd vezetői, ezért a két párt országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy az országos válságkezelő alapból 50 milliárd forintot fordítsanak az ágazat fővárosi szereplőinek támogatására.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke hétfőn, az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón szemforgatónak nevezte a fővárosi kormánypárti képviselők javaslatát, hogy Budapest vállalja át az állam feladatait.

Hozzátette: a koronavírus-járvány nem csak pluszkiadásokat jelentett a fővárosnak, de a kormányzat súlyos elvonásokkal is sújtotta a Fővárosi Önkormányzatot, amelynek így nincs forrása az állami feladat átvállalására.

Ha a pénzt elveszik tőlünk, akkor elvitték a felelősséget is, hogy megoldják a válság problémáit - hangoztatta.

A főpolgármester szerint a főváros az elmúlt időszakban a maga eszközeivel az intézményeiben mindent megtett azért, hogy tompítsa a járványt és az annak nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válság következményeit.

Elmondta, a kormány a turizmust segítő pályázatok kiírásakor azonban "valahogy elfelejtkezett Budapestről", mintha a fővárosban nem lenne turizmus.

Hozzátette: itt az ideje, hogy a kormány a saját maga mulasztását orvosolja, hiszen az egész nemzetgazdaság szempontjából fontos érdek a budapesti turizmus válság után talpra állás.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, a kormány mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse az önkormányzatokat, de a pofonok valójában a városlakókon, a budapesti vállalkozásokon, a budapesti polgárokon csattannak.

Közölte, a főváros állja a pofonokat, de nem lesz "pofozózsák" és nem vív "gyermeteg számháborút" sem, a fővárosnak és a kormánynak is az a dolga, hogy segítsen a bajba jutottakon.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, az elmúlt időszakban a fővárosi vállalkozók mostohagyerekké váltak a kormány szemében, pedig az ő megsegítésük is fontos. Az oligarchák helyett a magyar kis- és közepes vállalkozásokat támogassa a kormány! - hangoztatta.

Tóth Bertalan és Karácsony Gergely is sikerként, nagy lépésként beszélt arról, hogy az ellenzéki pártok leültek egymással, és megállapodtak abban, hogy a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet indítanak.

A Párbeszéd társelnöke szerint a kormányváltás önmagában nem cél, az eszköze egy szolidárisabb Magyarország felépítésének.

Tóth Bertalan beszélt a két párt programjának egyezőségéről, szerinte az MSZP szociális alapszolgáltatásokra és a Párbeszéd alapjövedelemre vonatkozó javaslata egy és ugyanaz. Javasolják, hogy egészítse ki az állam annak jövedelmét, akinek 100 ezer forint alá csökken - ismertette.

Hozzátette: az MSZP támogatja Karácsony Gergely kezdeményezését, hogy legyen ingyenes és tömeges tesztelés Magyarországon a koronavírus-járvány megelőzése és az elleni védekezés érdekében.

A két párt közösen javasolja az energiaárak, a gáz, a távfűtés, az áram árának jelentős csökkentését is - jelezte az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan a "lopakodó diktatúra" jelenként beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekről, valamint a Klubrádió frekvenciájának ügyéről, és jelezte, a két párt ezekben az ügyekben is közösen lép fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!