Koronavírus - MSZP: segítse meg a bajba jutott embereket a kormány!

Koronavírus, 2021.03.30

A koronavírus-járvány okozta válság miatt bajba jutott emberek megsegítését kérte a kormánytól az MSZP elnökhelyettese kedden.

Komjáthi Imre az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a létbizonytalanságtól való félelem, a stressz sok esetben ugyanolyan gyilkos tud lenni, mint a vírus.

Hozzátette: a kormány nem segít oldani az emberekben ezt a érzést, inkább még fokozza.

Elmondta, 300 ezer munkanélküli van, 150 ezren semmilyen ellátást nem kapnak, de bajban vannak a vállalkozások is a szűkmarkú támogatások miatt.

Az ellenzéki politikus közölte, az MSZP a járvány kezdete óta folyamatosan követeli a 80-90 százalékos bértámogatást, amely a többi visegrádi országban is sokkal magasabb, mint Magyarországon.

Sürgette, hogy emeljék kilenc hónapra az álláskeresési járadék időtartamát és 100 ezer forintra annak összegét.

A munkanélküli ellátás nem szociális juttatás, hanem biztosítási forma. Sok dolgozó, aki most elveszítette a munkáját, hosszú évekig befizette a bruttó fizetése másfél százalékát a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba - érvelt.

Komjáthi Imre javasolta, hogy a koronavírussal fertőzöttek, illetve az erősebb oltási reakciók miatt otthonmaradók kapjanak százszázalékos táppénzt.

Hozzátette: az EU forrást biztosít a munkahelyek megtartására, a kormánynak lehetősége lenne egymilliárd eurót azonnal lehívni az uniós segélyalapból.

Azt is követelte, hogy ha valakinek munkaidőben kell elmennie az oltásra, kapjon távolléti díjat, ne érje munkabérveszteség.

Az MSZP javaslatairól szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel és érdekvédelmi szervezettekkel egyeztetett, ezek az életből vett javaslatok - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!