Koronavírus - MSZP: több kérdés is felmerül az országos teszteléssel kapcsolatban

Koronavírus, 2020.11.25

Több kérdést vetett fel az MSZP országgyűlési képviselője a tanárok, az óvónők, a bölcsődei gondozók és a szociális intézményekben dolgozók múlt héten indult országos, koronavírus miatti tesztelésével kapcsolatban szerdán.  

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón az érintettek számát tudakolta, mondván a kormányzat 191 ezer, majd 370 ezer ember szűréséről is beszélt.

Közölte, jó lenne, ha a kormány tisztázná, hány embert érint az ingyenes tesztelés.

Elmondta azt is, hogy a kormányrendelet alapján csak a pedagógusokat tesztelik az óvodákban, iskolákban, az irodai alkalmazottakat, a konyhásokat, vagy a takarítókat nem. Az óraadó nyugdíjas pedagógusokat és azokat a tanárokat sem tesztelik, akik részt vesznek a digitális oktatásban, de érettségire történő felkészítés, vagy felzárkóztatás miatt bejárnak az iskolába - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó azt kérte, tegyék lehetővé minden bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó ingyenes tesztelését.

Kitért arra is, olyan feltételeket szabtak a koronavírus miatt otthon maradók százszázalékos táppénzéhez, hogy sokan attól tartanak, nem kapják meg a juttatást. Az emberek nem jókedvükből mennek dolgozni, hanem azért, mert minden forintra szükségük van - jelentette ki.

Sürgette, hogy százszázalékos táppénzt kapjanak azok, akik igazolt koronavírus-fertőzöttek, illetve karanténba kerültek.

A szocialista képviselő azt mondta, a magyar kormány által mintalabornak nevezett Ausztriában országos, tömeges tesztelésbe kezdenek, hogy karácsonykor csak azokat érintsék a korlátozások, akik fertőzöttek, hogy így "megmentsék" az ünnepeket.

Az MSZP hosszú hónapok óta mondja: tömeges tesztelésre és szigorú kontaktkutatásra van szükség. Ideje lenne, hogy az Orbán-kormány is lépjen, amíg nem késő - hangoztatta, megjegyezve: a kormány tétlenkedik, holott minden eszköz a rendelkezésére áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!