Koronavírus - Német államfő: sérül a társadalom, ha nem emlékezik meg halottairól

Koronavírus, 2021.04.18

Sérül a társadalom, ha nem emlékezik meg halottairól - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap Berlinben a koronavírus-világjárvány áldozatainak tiszteletére tartott emlékünnepségen.

A szövetségi elnök kiemelte, hogy meg kell emlékezni mindazokról, akik "magányos és gyakran kínkeserves halált haltak ezekben a sötét időkben".

Így meg kell emlékezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) miatt elhunytakról, és arról a sok-sok emberről is, akik a járvány miatt ugyancsak "egyedül, támogatás és búcsú nélkül" haltak meg.

A SARS-CoV-2 járványa egy "katasztrófa", amelynek kezdete óta "szinte megbabonázva figyeljük a napi fertőzési rátákat és a halálesetek számát, és követjük a járványgörbék alakulását", közben pedig "társadalomként nem tudatosítjuk elég gyakran, hogy a számok mögött sorsok, emberek vannak".

Ezeknek az embereknek a szenvedése és halála "gyakran láthatatlan marad a nyilvánosságban", pedig az egész társadalom sérül, ha nem vesz tudomást tagjai szenvedéséről, haláláról, gyászáról.

Ezért "ma nem a számokra és a statisztikákra tekintünk, hanem az emberekre, akik távoztak közülünk". Felidézve "nevüket, arcukat, történetüket" látni, hogy mind nagyon különbözőek, mégis közös bennük, hogy "hiányoznak, hiányoznak a családjukban, baráti körükben, szomszédságukban, munkatársaik körében és társadalmunkban".

"Nem jönnek vissza, de megmaradnak emlékezetünkben. Nem felejtjük el őket" - mondta Frank-Walter Steinmeier, kiemelve, hogy a német társadalom megemlékezik mindazokról is, akik "Európában és az egész világon meghaltak ebben a globális katasztrófában".

"A gyász határokon át összeköt, és a közös szenvedés tapasztalata megerősít bennünket abban, hogy együtt cselekedjünk, Európában és az egész világon" - mondta a német szövetségi elnök a legfőbb közjogi méltóságok részvételével tartott megemlékezésen.

Mint mondta, a járvány rendkívüli megterheléssel jár, ezért "kimerültek vagyunk", a járvány helyes kezelése körüli viták pedig "súrlódásokat" okoznak, és a gyász mellett "keserűség és düh" is tapasztalható.

A járvány miatt keletkezett konfliktusokból nincs "ellentmondások nélküli kiút", és az a "keserű igazság", hogy a járvány megfékezésére tett intézkedések "szándékolatlanul szenvedést és bajt, ínséget okoznak".

"Korlátozni kellett az életet, hogy megmentsünk életeket" - fogalmazott a német államfő, hozzátéve, hogy a politikában "nehéz, gyakran tragikus döntéseket kellett hozni egy még nagyobb katasztrófa elkerüléséhez".

A járvány elleni küzdelem tanulási folyamat mindenkinek, így a politikának is, ezért fel kell majd dolgozni a "hibákat és mulasztásokat". Ugyanakkor nem szabad beleveszni mások hibáztatásába, és nem szabad megengedni, hogy az embereket társas távolságtartásra kényszerítő járvány a társadalomban is megosztottságot okozzon - mondta Frank-Walter Steinmeier.

A Berlin történelmi belvárosban álló Konzerthaus hangversenytermében tartott központi, állami megemlékezés előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak a főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár emléktemplomban. A fertőzéshigiéniai óvintézkedések miatt mindkét rendezvényt szűk körben tartották meg, de a közös megemlékezéshez így is bárki csatlakozhatott Frank-Walter Steinmeier kezdeményezése révén. Az államfő a napokban azt kérte, hogy a részvét jeleként mindenki helyezzen el egy gyertyát vagy más fényforrást lakása egy ablakában péntek, szombat és vasárnap este.

A Covid-19-cel összefüggésben vasárnapig 79 914 halálesetet regisztráltak a 83,1 milliós országban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint. A regisztrált fertőzöttek száma 3 142 262. A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - gyors ütemben emelkedik, vasárnap reggel 162,30 volt, bő harminccal több az egy héttel korábbi 129,20-nál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!