Koronavírus - Németország 30 millió adagot vásárol a Szputnyik V vakcinából

Koronavírus, 2021.04.22

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.

A beszámolók szerint a beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel.

Elmondta, hogy a tervezett menetrend szerint júniusban, júliusban és augusztusban egyaránt tízmillió adagot vásárolnak. A beszerzés feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel.

Kiemelte, hogy az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével lehet megteremteni a bizalmat a Szputnyik V iránt. Nagy siker lenne, ha májusban befejeződne az engedélyeztetési eljárás - tette hozzá Michael Kretschmer.

A szászországi tartományi miniszterelnök elmondta, hogy éppen Moszkvában tárgyal egy küldöttség az EMA-tól, és Mihail Murasko biztosította őt arról, hogy az orosz részről elkötelezettek az EU-s engedély megszerzése mellett - számolt be a sajtótájékoztatóról az ARD német országos köztelevízió a tagesschau.de című hírportálján.

A német szövetségi kormány kezdettől támogatta a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Angela Merkel kancellár januárban bejelentette, hogy a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) révén segítik elő a folyamatot. Az intézet az úgynevezett raportőri feladatokat látja el. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a Szputnyik V-ről az EMA-hoz benyújtott adatokat.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter április elején bejelentette, hogy nemzeti szintű, kétoldalú tárgyalást kezdenek Oroszországgal oltóanyag-vásárlásról, mert az Európai Bizottság nem kíván az EU valamennyi tagjára vonatkozó keretszerződést kidolgozni a Szputnyik V beszerzéséről.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint szerdáig a lakosság 6,9 százaléka - 5 724 561 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 21,6 százaléka, 17 932 380 ember kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!