Koronavírus - New York államban továbbra is emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma

Koronavírus, 2020.05.22

New York államban továbbra is emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója pénteken szokásos napi sajtókonferenciáján.

Cuomo közölte: csütörtökön 109 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta, Covid-19 nevű betegségben, míg egy nappal korábban 105 volt a halálos áldozatok száma. Hozzátette, hogy ugyanakkor a kórházba szállított új betegek aránya csökkent.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy Long Island-en, valamint a Hudson vidékének egyes részein várhatóan a jövő héten indulhat újra az élet. Emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma a New Yorktól északra fekvő Rhode Island államban is. Gina Raimondo kormányzó pénteken azt közölte, hogy 23 beteg halt meg a Covid-19-ben és 170 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ebben az államban jelenleg csaknem 14 ezer fertőzöttet tartanak számon.

Az amerikai sajtó pénteken nagy teret szentelt annak a Lancet című tudományos szaklapban megjelent tanulmánynak, amely szerint a hidroxiklorokin nevű szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19-betegségben szenvedők kezelésénél. A gyógyszert malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére alkalmazzák, és Donald Trump amerikai elnök többször is népszerűsítette, sőt, a napokban bejelentette, hogy bár ő nem vírusfertőzött, de maga is szed hidroxiklorokin tablettát, arra az esetre, hogy amennyiben megfertőződne, akkor a tünetek enyhébbek legyenek.

A Lancet tanulmányának szerzői arra hivatkoztak, hogy a hidroxiklorokinnal kezelt Covid-19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak e gyógyszerből. A szerzők ugyanakkor klinikai kísérleteket sürgettek, leszögezve, hogy amíg a klinikai vizsgálatok nem igazolják a gyógyszer biztonságosságát, addig nem szabadna beadni koronavírusos betegeknek.

A hidroxiklorokin használata megosztja az amerikai orvostársadalmat is. Míg egyes kutatók a szer veszélyes mellékhatásaira figyelmeztetnek, addig több amerikai kórházban ezzel próbálják gyógyítani a Covid-19-es betegeket.

Brett Giroir admirális, az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes minisztere pénteken közleményben szólította fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatótanácsát és a szervezet tagállamainak képviselőit, hogy az őszi ülésszakon azonnal kezdjék meg a világjárvány eredetének feltárását. Giroir reformokat sürgetett, amelyek szerinte okvetlenül szükségesek ahhoz, hogy hasonló világjárványok többé ne fordulhassanak elő.

Az admirális, utalva Donald Trump amerikai elnök május 18-án kelt, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszhoz, a WHO elnökéhez intézett hasonló értelmű levelére, leszögezte, hogy "teljes körű, független, átlátható, a járvány történéseinek időrendjét is feltáró" vizsgálatra van szükség.

Donald Trump péntek délután részt vett a Fehér Ház szóvivőjének sajtókonferenciáján és felszólította a tagállamok kormányzóit, hogy nyissák meg a templomok, zsinagógák és mecsetek kapuit, tegyék lehetővé a híveknek az imádkozást. Az elnök "alapvető fontosságúnak" nevezte a templomok miséit, istentiszteleteit és szertartásait. Megjegyezte, hogy amennyiben egyes kormányzók nem akarnák megtenni ezt a lépést, akkor más eszközökhöz folyamodik templomok újranyitása érdekében.

Trump hangsúlyozta azt is, hogy egyes kormányzók alapvető fontosságúnak tartották az abortuszklinikák nyitva tartását a járvány idején, miközben a templomokat bezárták. "Ez nem helyes" - szögezte le.

A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteken nyilvánosságra hozta a vallásgyakorlás közben ajánlott előírásait. Ebből kiderül, hogy a templomoknak és az egyházi intézményeknek kötelezően szappant és fertőtlenítőt kell biztosítaniuk és szájmaszkok viselésére kell bátorítaniuk a híveket. A sajtókonferencián Kayleigh McEnany szóvivő - már Trump távozása után - elmondta, hogy az elnök a negyedévi fizetését az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának utalja át a járványellenes küzdelem segítésére. McEnany fel is mutatta a tárcának küldendő csekket, amelyet százezer dollárról állított ki Trump. A szóvivőnő emlékeztetett rá, hogy Donald Trump eddig sem vette el és ezután sem veszi fel az elnöki fizetést, eddig is minden alkalommal valamilyen jótékony célra utalta át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!