Koronavírus - Oltóközpont nyílik a párizsi Disneylandben, szombattól Janssen-vakcinával is oltanak

Koronavírus, 2021.04.21

A koronavírus elleni oltási kampány egyik óriási központja nyílik meg szombaton a Párizstól mintegy harminc kilométerre keletre található, jelenleg zárva tartó Disneylandben - jelentették be helyi illetékesek szerdán.

Az oltóközpont a szórakoztató park Disney's Newport Bay Club nevű épületegyüttesében fog működni, ahol általában hivatalos rendezvényeket tartanak. A központ a hotelek közelében található, a park területén kívül.

A nagyjából 17 ezer főt foglalkoztató Disneyland Paris a járvány miatt először tavaly március 13. és július 15. között volt zárva, majd október 30-án ismét bezárta a kapuit az újabb korlátozások miatt.

A Disney-oltóközpontban a stadionokhoz hasonlóan naponta legalább ezer embert oltanak majd be, bár abban különbözi fog a többi oltóponttól, hogy csak hétvégén lesz nyitva. Időpontot foglalni kizárólag az interneten lehet.

A francia kormány közben azt is bejelentette, hogy a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját szombaton kezdik el alkalmazni Franciaországban, de azt az egészségügyi főhatóság ajánlásának megfelelően csak a legalább 55 évesek kaphatják meg.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson-csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV vállalat vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, s az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Gabriel Attal kormányszóvivő ezt követően, szerdán megerősítette, hogy szombattól már ezt az oltóanyagot is alkalmazzák a kampányban.

Franciaországba múlt héten mintegy 200 ezer adag érkezett az első szállítmánnyal, és azokat szét is osztották a háziorvosoknak, a gyógyszertáraknak és az oltóközpontoknak.

A Janssent ugyanolyan feltételek mellett forgalmazza és alkalmazza Franciaország, mint az AstraZeneca-vakcinát, azaz a legalább 55 évesek kaphatják az egészségügyi hatóságok ajánlása szerint.

Az életkori korlátozást a francia kormány korábban azzal indokolta, hogy a vérrögképződési problémák, amelyek miatt a brit-svéd cég oltóanyagának alkalmazását több európai ország korábban rövid időre felfüggesztette, kizárólag 55 évnél fiatalabbaknál jelentkeztek.

Emmanuel Macron államfő kedd este videóüzenetben üdvözölte, hogy az oltási kampány felgyorsult, és eddig 18 millió dózist adtak be.

A teljes lakosság 20, a felnőtt lakosság 25,2 százaléka, több mint 13 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 5 millióan (a teljes lakosság 7,5, a felnőtt lakosság 9,5 százaléka) pedig mindkét adagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!