Koronavírus - Operatív törzs: 1911-en szegték meg a maszkviselés szabályait a hétvégén

Koronavírus, 2021.04.19

A hétvégén 1911 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.

Kiss Róbert elmondta: közterületen 1872, tömegközlekedési eszközökön 32, üzletekben, bevásárlóközpontokban hét emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. A rendelkezések bevezetése óta maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 55 198-szor intézkedtek a rendőrök - tette hozzá.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1039 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 315 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 724 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A rendőrség ideiglenesen bezáratta a visegrádi gokartparkot, mert a tiltás ellenére nyitva találták szombaton, két vendég is volt ott, ellenük szabálysértési eljárást indítottak. Szintén bezáratott ideiglenesen a rendőrség pénteken egy szarvasi sörözőt, ahol a tiltás ellenére vendégeket szolgáltak ki.

A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben a hétvégén 2974 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 64 392 intézkedésre volt szükség.

Szombat éjjel hangoskodásról szóló állampolgári bejelentés alapján intézkedtek a rendőrök Ferencvárosban, a Nehru parknál, ahol 14 embert vontak eljárás alá a kijárási tilalom megszegése miatt. Péntek éjjel pedig 12 emberrel szemben intézkedtek, mert egy pestszentlőrinci zárva tartó vendéglátóhelyen születésnapot ünnepeltek a kijárási tilalom idején. Ott a bisztró üzemeltetőjének a felelősségét is vizsgálják közigazgatási hatósági eljárás keretében.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 218 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 15 655-ször intézkedtek.

Kiss Róbert ismertette: jelenleg 45 132-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napokban 10 529 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 3121-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!