Koronavírus - Operatív törzs: kedden 166 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a rendőrök

Koronavírus, 2021.02.10

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón szerdán.

Kiss Róbert alezredes közölte: 123 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 18-at figyelmeztettek, 40-en kaptak helyszíni bírságot, 65-öt feljelentettek.

Elmondta: szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 298-szer intézkedtek eddig a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt kedden nem kellett intézkedniük a rendőröknek - mondta Kiss Róbert.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek, közülük ketten a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 36 202 emberrel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 83 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 483-szor intézkedtek.

Az elmúlt napon 8311 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 3389 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 19 414-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1869-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Arra a kérdésre, érzékelhető-e esetleg az emberek türelmetlensége a járvánnyal összefüggő szabályok megsértése miatti rendőri intézkedések számában, az alezredes azt mondta: értékelésük szerint az emberek megértették, miért volt szükség a korlátozó intézkedések bevezetésére tavaly novemberben. Hozzátette, nincsenek kimagasló értékek a szabálysértések napi adataiban és a különböző szabálysértések között sem. Kiss Róbert megköszönte az emberek együttműködését és türelmét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!