Koronavírus - Őrizetbe vettek két egyházi személyt a Párizsban maszk és védőtávolság nélkül tartott húsvéti mise miatt

Koronavírus, 2021.04.08

Mások élete szándékos veszélyeztetésének, a maszkviselés szabályainak, illetve a hat főnél nagyobb gyülekezésekre érvényes egészségvédelmi intézkedések megsértésének gyanújával őrizetbe vettek két egyházi személyt Párizsban azzal a húsvéti misével összefüggésben, amelyen sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot - közölte csütörtökön a párizsi ügyészség.

A vádhatóság kedden indított vizsgálatot a Le Parisien című napilap internetes oldalán közzétett felvétel alapján, amely szombat délután a párizsi Saint-Eugene-Sainte-Cécile templom mintegy négyórás hagyományos szertartásán készült.

A felvételen maszkot nem viselő, egymás mellett szorosan álló papok közvetlenül a hívek szájába teszik az ostyát. A templomban a többségében idősebb korú hívek is szorosan egymás mellett láthatók.

Francia sajtóértesülések szerint a misét bemutató papot és az egyik káplánt állították elő.

A hatósági eljárással párhuzamosan az érintett pap ellen Michel Aupetit párizsi érsek kánoni eljárást is indított, jóllehet az érsekről is megjelentek a közösségi fotón felvételek, amikor a Saint-Germain-l'Auxerrois templomban maszk nélküli és a védőtávolság betartása nélkül vezette a húsvéti misét.

Az őszi lezárás óta a vallási helyek kivételt élveznek, és a katolikus egyház nyomására a kormány azt is engedélyezte, hogy az imahelyek akár harmincnál is több embert foghatnak, ha legalább két hely üresen marad a hívek között, és csak minden második sorban foglalnak helyet emberek.

A döntés akkor felháborodást váltott ki a kulturális életben, miután a színházak és a mozik október vége óta nem nyithattak ki.

A párizsi érsekség korábban minden papot arra kért, hogy legyen feddhetetlen az egészségügyi előírásokat illetően. A maszkviselés 11 éves kortól kötelező a templomokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!