Koronavírus - Orosz miniszter: feszült a járványhelyzet a nagy népsűrűségű városokban

Koronavírus, 2021.05.17

Oroszországban egészében véve stabil, de a nagy népsűrűségű városokban feszült a Covid-19-járványhelyzet - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Murasko szerint függetlenül attól, hogy eléri-e Oroszországot a járvány harmadik hulláma, a krónikus és a műtétre készülő betegeknek, valamint a szabadságra elutazóknak célszerű beoltatniuk magukat.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9328-cal 4 949 573-ra emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. Moszkvában az újonnan diagnosztizált páciensek száma az előző napi 2789-ről hétfőre 3573-ra nőtt, ezzel a terjedés visszatért a január végi, 3 ezer feletti szinthez.

Pénteken a fővárosban 3818, szombaton pedig 3073 embernél mutattak ki SARS-CoV-2-fertőzést. (Moszkvában, ahol az év elején még ötezer fölött volt a naponta kimutatott új esetszám, február 12-től kézezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, de április végén a tendencia megfordult, és a napi új esetszám ismét kétezer fölé nőtt.)

Szergej Nyetyoszov virológus, a Novoszobirszki Állami Egyetem bionanotechnológiai, mikrobiológiai és virológiai laboratóriumának vezetője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva aggasztónak nevezte a fővárosi napi esetszámokban kimutatott ugrásszerű növekedést, és úgy vélekedett, hogy Oroszországban létrejöttek a harmadik hullám kialakulásának feltételei.

A szentpétervári városvezetés a megbetegedések szaporodása nyomán hétfőn úgy határozott, hogy a héten 459-cel megnövelik az új koronavírusos és tüdőgyulladásos betegek ápolására alkalmas kórházi ágyak számát. Az elmúlt egy hét alatt az új esetszám 3,5 százalékkal, a kórházba szállítottak száma pedig 27 százalékkal megnőtt.

Szentpétervár 12 városi és két szövetségi kórházában 5248 ágy áll rendelkezésre a közösségben szerzett tüdőgyulladásban és koronavírusban szenvedő betegek kezelésére. Ezek közül 585 kihasználatlan még.

Országos szinten egyébként a kimutatott fertőzöttek napi növekménye hétfőn 0,19 százalék volt, az új esetek 16,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 108-ra, a halálos áldozatoké 340-nel 116 211-re, a felépülteké pedig 7181-vel 4 563 254-re emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 133,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el az országban. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 499 548 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!