Koronavírus - Orosz tisztifőorvos: stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban

Koronavírus, 2021.01.12

Oroszországban stabilizálódik az új koronavírusos fertőzés okozta helyzet, az ország 85 régiójából 22-ben csökken és csak kettőben emelkedik a megbetegedések száma - jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a járvány elleni koordinációs tanács elnökségének keddi tanácskozásán.

Popova a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített eszmecsere során arról tájékoztatott, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek száma az év eleje óta 16 százalékkal csökkent, és nem lesz szükség több férőhely létrehozására. Mihail Murasko egészségügyi miniszter a megbeszélésen azt mondta, hogy a kórházi szakápolási kapacitások 23 százaléka szabad.

Popova szerint a terjedés heti átlagüteme a december 0,9-1,2 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött. A százezer lakosra jutónapi megbetegedések száma országosan 19,9-ről 15,6-re csökkent. Ez a mutató azonban régiónként kettő és ötven között ingadozik százezer emberre átszámítva. Popova felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés a téli ünnepek alatt sem állt le, és országos szinten egyszer sem csökkent a százezer lakosra vetítve kétszáz fő alá.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 934-gyel 3 448 203-ra emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 12,3 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 559 969, a halálos áldozatoké 531-gyel 62 804-re, a felépülteké pedig 24 755-tel 2 825 430-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 94,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 326 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 618 114 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz külügyminisztérium konzuli osztálya a világjárvány miatt felfüggesztette az elektronikus vízumok kérelmeinek regisztrálását. A beutazási engedélyek beszerzésének ezt a formáját Moszkva 52 ország, köztük az uniós tagállamok polgárai számára tette lehetővé, az eredeti elképzelés szerint az idei év kezdetétől.

Oroszország kedden február 1. éjfélig meghosszabbította a Nagy-Britanniába irányuló légiforgalom szüneteltetését. London az első célállomások egyike volt, amelyekbe Moszkva a nyár folyamán ismét engedélyezte a járatok indítását, ám december 22-én ismét leállította a szigetországban megjelent új vírustörzsre hivatkozva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!