Koronavírus - Oroszországban meghaladta a négymilliót a kimutatott fertőzések száma

Koronavírus, 2021.02.10

Oroszországban szerdára meghaladta a négymilliót a kimutatott koronavírus-fertőzések száma, a napi növekmény ugyanakkor nem érte el a 15 ezret és október 17. óta a legalacsonyabb értéket mutatta.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 494-gyel 4 012 710-re emelkedett. A napi növekmény 0,36 százalék, az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 418 115-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 536-tal 78 134-re, a felépülteké pedig 22 575-tel 3 516 461-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 284 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 643 514 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ramzan Kadirov csecsen vezető szerdán a járványhelyzet javulása miatt visszavonta a kötelező maszkviseletre vonatkozó rendeletét az általa irányított köztársaság területén. Reggel még úgy lehetett tudni, hogy Udmurtföld lesz az első régió Oroszországban, ahol péntektől a járványügyi előírásokban ajánlottra enyhül az eddigi kötelező maszkviselet. A helyi éttermekben egyébként szerdától megszüntették a korlátozásokat, a mozik, színházak és sportrendezvények nézőterei félig megtölthetők.

Moszkvában a maszktilalom eltörlése korábbi bejelentés szerint májusra várható.

Gyenyisz Logunov, az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több, mint 1,7 millió ember kapta meg.

Logunov szerint a beoltottak közül mindössze mintegy 300 ember fertőződött meg az új koronavírussal, ami 0,016 százalékot jelent. Úgy vélekedett, hogy az optimista forgatókönyv szerint a nyár közepéig végre lehet hajtani a lakosság átoltásának alapvető részét, aminek köszönhetően az immunitással rendelkezők aránya eléri majd a 70 százalékot. A pesszimista verzió szerint az átoltás fő szakaszával csak az ősz elejére végezhetnek.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes hétfőn arról tájékoztatott, hogy az oltóhelyek száma 3655-re emelkedett Oroszországban. Mint mondta, a Szputnyik V és az EpiVacCorona típusú vakcinából eddig több mint 8,62 millió adagot gyártottak, és ezek közül 5,3 milliót el is osztottak az egészségügyi intézmények között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!