Koronavírus - Országos tisztifőorvos: Magyarország még a járvány felszálló ágában van

Koronavírus, 2020.04.19

Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója Müller Cecília azt mondta: nincs oka kétségbe esni annak, akit megfertőz a vírus, mivel változatlanul igaz, hogy az érintettek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen.

Az idősotthonok folyamatosan készülnek a járvány elleni védekezésre - mondta. Hozzátette: azokra az egészségügyi intézményekre is kiemelten kell figyelni, ahol koronavírusos betegeket gyógyítanak.

Müller Cecília a fővárosi Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban elmondta, a lakóknál jelenleg is zajlik a második körös mintavétel, ami azt jelenti, hogy vasárnap vesznek mintát az ott lakóktól, a laborvizsgálatok eredményei hétfőre várhatóak.

Kitért arra, hogy nem változott azok köre, akik magas kockázatnak vannak kitéve: továbbra is elsősorban az idős, krónikus betegségben szenvedő emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a vírus.

Az országos adatokról szólva elmondta, a vasárnapi adatok szerint 1916-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kétszázötvenen - akik közül sokan súlyos betegségben is szenvedtek - felgyógyultak, jelenleg 748 embert ápolnak kórházban, hatvanegyen lélegeztetőgépen vannak. Ezzel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, a lélegeztetőgép sem a reménytelenséget jelenti, többeket már le tudtak venni róla.

Müller Cecília kérdésre elmondta, a koronavírus-fertőzöttek nagyjából 40 százaléka szorul kórházi kezelésre, ami megegyezik más országok adataival. A kórházban ápoltak állapota széles spektrumon mozog, vannak, akiket enyhébb tünetekkel kezelnek, van, aki intenzív ellátást kap, de nem kell lélegeztetni.

A nyugdíjasházakról azt mondta, ezek közegészségügyi szempontból nem nyilvántartott házak, hiszen társasháznak, így privát szférának minősülnek, ahol saját jogon laknak az idősek apartmanszerű ellátásban.

A közelgő érettségi kapcsán Müller Cecília kérdésre elmondta, az érettségi helyszínére lehetőleg gyalog menjen a diák, ha ez nem megoldható, akkor a tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot. Ha autóval megy - és többen utaznak - akkor is ajánlatos a maszk viselése, megérkezéskor pedig minden esetben mossanak kezet, fertőtlenítsenek.

A kezdődő pollenszezonnal összefüggésben az országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy aki allergiás, inkább maradjon otthon, így az allergén hatásokkal szemben jobban tud védekezni. A szokásos gyógyszereket, kezeléseket időben el kell kezdeni, így tartva egyensúlyban ezt a krónikus állapotot - tette hozzá. Azt tanácsolta, ebben az időszakban az allergiások mossanak gyakrabban hajat és ágyneműt, mert ezekben könnyebben és nagy nagyobb számban ragadnak meg a pollenszemcsék.

A kültéri sportolással kapcsolatban Müller Cecília elmondta, előnyben kell részesíteni az egyéni mozgásformákat, így a futást, a kerékpározást, sétát. Olyan területet keressünk, ahol nincs sok ember, mert így a megfertőződés esélye csekély.

Kérdés kapcsán a szakember elmondta, a fagylaltozóknál azokat a higiéniai szabályokat kell betartani, mint eddig is, azonban szét kell választani a kiszolgálást és a pénzkezelést. A tölcsért szalvétával kell megfogni, az adagolókanalat többször, friss vízzel lemosni. Fontos, hogy a pénzkezelést ne az végezze, aki kiszolgálja az embereket, továbbá szintén sűrűbben kell kezet mosni.
(MTI)

Címkék

Müller Cecília Operatív törzs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!