Koronavírus - Országos tisztifőorvos: Magyarország oltónemzet

Koronavírus, 2021.03.30

"Magyarország oltónemzet", rövid időn belül kétmillióan lesznek azok, akik megkapták már legalább az első védőoltást a koronavírus ellen - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília úgy fogalmazott: "van remény arra, hogy megállítsuk a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát ilyen nagyszámú oltakozó mellett".

Kifejtette, folyamatosan érkeznek az oltóanyagok Magyarországra, a napokban sokan kapják meg a második oltást amellett, hogy elkezdik a pedagógusok, és folytatják az idősek oltását is. Hangsúlyozta: az oltási rendszer megalapozott, oltóanyagért elmennek a "világ minden sarkába".

Kiemelte, a járványügyi adatok még mindig kedvezőtlenek. Mint mondta, ugyan csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma (4609), de "ez az adat ne tévesszen meg senkit", hiszen egy nap alatt jelentősen, 262-vel nőtt a kórházban ápolt betegek száma, akik így most 12 553-an vannak. "Folyamatos, tendenciózus emelkedést látunk" - tette hozzá.

Az aktív fertőzöttek száma 222 334, és 274-en haltak meg a koronavírus fertőzés valamilyen szövődményében egy nap alatt - ismertette Müller Cecília.

Az új vírusvariánsok - de ezek közül is a brit - sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak. Az is látható - mondta -, hogy a fiatalokat sem kíméli a brit variáns, egészséges fiatalok kerülnek súlyos állapotban kórházba.

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy, "felelősek vagyunk egymásért, a saját egészségünkért, a családunk, közösségünk egészségéért is".

A szakember említést tett a mintavételekről is, ezek száma elérte a 4 576 398-at. Megerősítette: mindenkinél, akinél a háziorvos azt megrendeli, megtörténik a mintavétel, továbbra is dolgoznak a mentőszolgálat munkatársai, a mintavételi pontok és a népegészségügyi központ által üzemeltetett szűrőbuszok is. Fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön a pozitivitás, hogy a lehető leghamarabb el lehessen különíteni a fertőzött személyt.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy hétfőn 81 600 adag Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezek a háziorvosokhoz kerülnek első és második körös oltásra. Kedden megérkezett a Pfizer újabb szállítmánya 168 480 adag oltóanyaggal, ezek egy részével a pedagógusok oltása kezdődhet el. Szintén kedd éjjelre várják az orosz Szputnyik V 250 ezer első adagos vakcináját. Emlékeztetett: hétfőn egy korábbi, 250 ezer adagos Szputnyik V-szállítmányt szabadítottak fel, így ez a mennyiség csütörtökön és pénteken már a kórházi oltópontokon lesz.

Az országos tisztifőorvos megismételte: aki oltást szeretne, regisztrálnia kell az erre létrehozott internetes felületen. Ezen kívül továbbra is fontos a kontaktusok számának csökkentése, ha valakinek nincs halaszthatatlan elintézni valója, akkor maradjon otthon, ne menjen közösségbe. A vásárlásokat tervezetten és gyorsan kell lebonyolítani, és be kell tartani a járványügyi és higiéniai előírásokat.

Szintén regisztrálnia kell az oltásra a várandósoknak és a szoptatós kismamáknak is - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki felméri az oltás kockázatát, majd ha nincs ellenjavallat, gondoskodik arról, hogy valamelyik oltópont fogadja a kismamát.

Az országos tisztifőorvos továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozva hozzátette: a fegyelmezettség rendkívül fontos ezekben a napokban, hiszen így van remény arra, hogy megállítsuk a koronavírus-járvány harmadik, felfelé ívelő szakaszát.

Azt javasolta: akinek favipiravirt kell szednie, kérje meg egyik családtagját a gyógyszer kiváltására, fertőzöttként ne menjen a patikába. Ha nincs ilyen családtag vagy más segítő, az önkormányzathoz ilyen esetekben is lehet fordulni. Müller Cecília egyben megköszönte a gyógyszerészek, gyógyszerészi asszisztensek és a gyógyszer-nagykereskedők munkáját.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a pedagógusoknak nem kell tartania attól, hogy az iskolák április 19-ei tervezett nyitására még nem lesznek teljesen védettek, hiszen már egy oltás is nyújt egyfajta védettséget a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen.

Beszélt arról is, hogy mentőt érdemes hívni akkor, ha valaki több napja lázas, szívverésében rendellenességet tapasztal, légszomj gyötri, nehézlégzése van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!