Koronavírus - Öttel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus, 2020.07.15

Öttel, 4263-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. A halottak száma változatlanul 595, 3126-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 541. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint 2979-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 299 185.

Kiemelték: szerdától életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés behurcolását külföldről és a járvány magyarországi fellángolását.

Hozzátették, csak akkor van esély arra, hogy a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tudják tartani.

A külföldi az országokat három - piros, sárga, zöld - kategóriába sorolták. A sárgával és pirossal jelölt országokból beutazás esetén a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el a korábban megszokott módon - fogalmaztak.

A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.

A hatósági házi karanténra kijelölt köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Ha valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már egy, piros jelölésű ország esetén két negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén - közölték.

Az országok besorolását a kormány illetve az országos tisztifőorvos hetente felülvizsgálja és a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja - tették hozzá.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (1997) és Pest megyében (645) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (308), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (117), a sor végén pedig Tolna megye áll (13).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!