Koronavírus - Párbeszéd: vonják vissza az egészségügyi válsághelyzetről rendelkező javaslatot!

Koronavírus, 2020.05.28

A Párbeszéd azt követeli, hogy vonják vissza azt a kedden benyújtott törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi, hogy a kormány egészségügyi válsághelyzet rendeljen el.

Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezzel az indítvánnyal a kormány a saját hatalmának bebetonozásán dolgozik. A javaslat alapján a kabinet rendkívüli jogköröket kaphat, ráadásul az iratban nem szerepel a válsághelyzet visszavonását szabályozó határidő - tette hozzá Szabó Tímea.

A politikus saját intézkedéseiket sorolva bejelentette, frakciójuk a jövő évi költségvetési indítványhoz egy olyan módosító javaslatot nyújt be, ami százmilliárd forintos nagyságrendű plusztámogatást adna az egészségügynek. A társelnök hozzátette egyúttal egy határozati javaslatban kezdeményezik, hogy minél hamarabb alakítsák ki a háziorvosi praxisközösségek rendszerét.

A képviselő indoklásként úgy fogalmazott: Orbán Viktor és kormánya tíz éve nem hajlandó érdemben foglalkozni az egészségüggyel. Nem, hogy nem fejlesztik az ágazatot, de úgy tűnik, a miniszterelnök "egyre inkább azon (.) van, hogy lepusztítsa" az állami betegellátást - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy Európában GDP-arányosan Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre, miközben folyamatosan vonja ki a forrásokat az ellátásokból, aminek következtében tömegével vándorolnak el az orvosok és az ápolók.

Szabó Tímea elmondta, az ország minden pontjáról kaptak olyan jelzéseket, hogy az egészségügyi dolgozók sokkal kevesebb pénzt vittek haza a járvány alatt, mint előtte. Ráadásul ezek az emberek megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoztak, nem véletlen, hogy a kórházak lettek a járványok gócpontjai - bírált a képviselő.

Felröppentek olyan hírek is, hogy a kormány államosítani szeretné a háziorvosi ellátást - közölte. Amennyiben véghez viszik ezt a tervet, akkor az az alapellátás végét jelenti és milliók maradnak ellátatlanul - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!