Koronavírus - Putyin a kényszerszabadság lerövidítéséről tanácskozott orvosokkal

Koronavírus, 2020.04.07

Az április végéig elrendelt oroszországi fizetett kényszerszabadság lerövidítéséről egy hét múlva lehet majd dönteni, az orosz vakcina tesztelése májusban kezdődhet meg - hangzott el Vlagyimir Putyin orosz elnök járványügyi szakemberekkel és virológusokkal kedden, videokonferencia keretében folytatott tanácskozásán.

A létfontosságú ágazatok és az alapszolgáltatások kivételével elrendelt kényszerszabadság súlyos terhet ró az orosz gazdaságra és a lakosságra. Vlagyimir Kutirev virológus, a Mikrob kutatóintézet igazgatója azt mondta a tanácskozáson, hogy a korlátozó intézkedések eredményességét körülbelül egy hét múlva lehet majd megítélni, és akkor lehet majd megmondani, hogy feloldhatók-e.

Rinat Makszjutov, a Vektor kutatóintézet vezetője közölte, hogy az orosz oltóanyag klinikai kutatásának első szakasza az egészségügyi tárca engedélye esetén már májusban megkezdődhet önkéntesek bevonásával, párhuzamosan a preklinikai kutatások teljes ciklusának folytatásával.

Makszjutov elmondta, hogy a Vektor rendelkezik a vakcinák olyan technológiai platformjaival, amelyeket más fertőzésekkel kapcsolatban emberen már kipróbáltak. Véleménye szerint ezeket lehet tesztelni a koronavírus ellen is, "átugorva" az állatkísérletek szakaszát. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, ahol az egereken röviden elvégzett kísérletek után, a világjárványra hivatkozva gyakorlatilag kihagyták preklinikai kísérletek összes szakaszát és áttértek a klinikai kutatásra.

Putyin fontosnak nevezte, hogy minden döntés a "fenyegetéssel arányos és a helyzetnek megfelelő" legyen. Hangsúlyozta, hogy a más országok által a védekezésben elkövetett hibákat el kell kerülni. Úgy vélekedett, hogy az oroszországi helyzet nem egyszerű, de egyáltalán nem reménytelen és hangot adott bizakodásának, hogy az ország minimális veszteségekkel lábal ki belőle.
A kedden közölt hivatalos adatok szerint egy nap alatt 1154-gyel, 7497-re nőtt az új koronavírussal megfertőzöttek száma Oroszországban, ami újabb rekordot jelent. Közülük 5181-et Moszkvában tartanak számon, 697 fős napi növekmény mellett. A halottak száma 58 (ez 11 új elhunytat jelent), a gyógyultaké pedig 494. A fertőzés a 85 régióból immár 81-et érint.
Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette, a március 25. és 28. között elvégzett váratlan ellenőrzések azt bizonyítják, hogy az orosz fegyveres erők felkészültek a COVID-19 elleni küzdelemre. Az irányítása alatt álló tárca 49 mobil járványügyi csoportosulást hozott létre a vírushordozók azonosítására és a gyors reagálásra.

Mint mondta, április 20. és május 15. között 16 többfunkciós, civilek fogadására is kész katonai egyészségügyi központot helyeznek üzembe a nyugati, a déli és a keleti katonai körzetben. Sojgu arra utasította az utóbbi körzet és a Csendes-óceáni Flotta parancsnokságát, hogy növeljék 450 ágyasra az Irtis kórházhajó befogadó kapacitását. A járműnek nem fertőzött páciensek fogadásával kell majd tehermentesítenie a koronavírus-fertőzötteket kezelő katonai kórházakat.

Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter tájékoztatása szerint Oroszország napi 1,6 millió darabra növelte védőmaszk-kibocsátási kapacitását. Moszkva emellett 51 millió darabot szerzett be Kínában, amelyeket kiosztottak a régiók között.

A Jabloko liberális ellenzéki párt sürgette, hogy a régiók fordítsák a koronavírus elleni védekezésre az alkotmánymódosításról tartandó országos szavazásra elkülönített kereteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!