Koronavírus - Rekordmagas a betegek száma Csehországban

Koronavírus, 2020.08.05

Rekordszámú, több mint ötezer koronavírus-fertőzött beteg volt szerdán reggel Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint kedden a laboratóriumi vizsgálatok 290 embernél állapították meg a Covid-19 fertőzést, és ezzel a betegek száma 5091-re nőtt, ami új rekordot jelent.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, Csehországban 17 286 ember kapta meg a kórt, közülük mintegy 12 ezer, azaz 70 százalékuk már meggyógyult.

Az áldozatok száma szerda reggel 383 volt. A kórházakban 123 személyt kezelnek, közülük 19-nek az állapotát minősítik az orvosok súlyosnak.

Csehországban az országos általános óvintézkedéseket már megszüntették, jelenleg regionálisan és helyileg foganatosítják a szükséges intézkedéseket. A nagyjából egytucatnyi helyi fertőzésgócban többnyire kötelező az arcmaszkok viselése az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban vagy a közösségi közlekedési eszközökön, illetve tilos a kórházak és az idősotthonok látogatása.

Prágában például kötelező az arcmaszkok viselése az orvosoknál, a kórházakban, a gyógyszertárakban és a metróban.

A szaktárca egy hete mutatta be az úgynevezett "szemaforrendszert", amely a járvány súlyossága alapján négy kategóriába (piros, sárga, zöld, kék) sorolta a településeket és a régiókat.

Pirossal azokat a régiókat jelölik, ahol sok a fertőzés és a helyzet súlyos, míg a kék szín vírusmentes területet jelent. Jelenleg piros vagy sárga besorolást egyetlen város vagy régió sem kapott, a zöld szín viszont több mint tíz helyen látható. A legrosszabb helyzet továbbra is Észak-Morvaország Karviná és Frydek-Místek járásaiban van.

A minisztérium és az országos tisztiszolgálat az általános országos járványhelyzetet továbbra is kielégítőnek minősíti, de az illetékesek folyamatosan az óvintézkedések betartására hívják fel az emberek figyelmét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!