Koronavírus - Rekordmélységben a brit szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma

Koronavírus, 2020.04.03

A pénteken ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhant márciusban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitásának mérőszáma az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban 34,5-re esett a februárban kimutatott 53,2-ről.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 34,5-es márciusi szolgáltatási BMI-mutató a szektor aktivitásának összeomlására vall.

A pénteki adatismertetés a modellszámítások alapján azt jelenti, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatója a februári 53,0-ról márciusban 36,0-ra esett.

Ez a legalacsonyabb szint azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelzi, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása szabadesésszerűen zuhan.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint ráadásul az új szolgáltatási index sem mutatja még a valós képet.

Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a BMI-adatok pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében kifejtette: az IHS Markit az általa korábban közzétett előzetes szolgáltatási BMI-indexet a mostani teljes körű mutató összeállításához felhasznált adathalmaz 84 százalékából képezte, és a két mérőszám között 1,2 pont volt a különbség az előzetes index javára.

Tombs számításai szerint ez azt jelenti, hogy a felmérésben részes vállalatok március utolsó hetében beérkezett válaszai alapján a szolgáltatási szektor teljes kibontású múlt havi BMI-mérőszáma valójában inkább 28,0-nak felel meg.

A Pantheon Macroeconomics főközgazdásza közölte: a ház várakozása szerint a brit hazai össztermék az idei első negyedévben 1,5 százalékkal, a második negyedévben összeomlásszerű ütemben, 13 százalékkal zuhan.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a pénteki szolgáltatási BMI-adatok ismertetése után közölte: számításai arra vallanak, hogy a brit GDP-érték 15 százalékkal esik az idei év második negyedében.

A ház hangsúlyozza, hogy ez súlyosabb GDP-összeomlás lenne annál, mint amelyet a brit gazdaság az 1930-as évek depressziója idején átélt.

A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint ugyanakkor a brit gazdaság mostani recessziója nem lesz olyan hosszú, mint az 1930-as évekbeli, bár a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a munkanélküliségi ráta a kormány minden válságenyhítő intézkedése ellenére meredek emelkedésnek indult, és ez azzal a kockázattal jár, hogy a kilábalás a vártnál lassabb lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!