Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Koronavírus, 2021.07.27

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek - jelentette ki kedden Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője.

Sajtótájékoztatóján Gheorghita elmondta: nagyon valószínű, hogy szeptemberben elkezdődik a harmadik oltás beadása, mert az elmúlt napokban nőtt a megbetegedések száma és a sérülékeny kategóriákba tartozókat meg kell védeni a járvány negyedik hullámától.

Gheorghita szerint azoknak, akik átestek már a koronavírus-fertőzésen és be is olttatták magukat két dózissal, nem feltétlenül kell megkapniuk a harmadik adagot is.

Úgy vélte, Románia a negyedik hullám küszöbén áll, hiszen a delta variáns gyorsan terjed, Románia 41 megyéjéből 15-ben jelent meg az agresszíven fertőző indiai variáns. Romániában eddig 127 delta variánsos fertőzést regisztráltak, ebből 26 az elmúlt héten történt, öt beteg vesztette életét. A legtöbb delta variánsos megbetegedést Dél-Romániában, Bukarestben, Arges és Ilfov megyében jegyezték.

Az oltási kampány vezetője közölte még, hogy augusztus 2-tól a 12-17 év közötti gyerekek Moderna oltóanyaggal is immunizálhatók. Jelenleg ez a korosztály szülői beleegyezés mellett Pfizerrel oltható. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Románia 1,7 millió adag oltást adott el Dániának, több mint félmilliót a Moldovai Köztársaságnak és több mint 100 ezret Ukrajnának.

Kedden az elmúlt 24 óra alatt 175 koronavírusos fertőzést jelentettek 30 300 tesztből, s a járványnak újabb három halálos áldozata volt. A járvány kezdete óta eddig 1 082 551 ember betegedett meg Romániában, 1 047 388-at gyógyultnak nyilvánítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!