Koronavírus - Romániában a 80 év felettiek negyede sem kapta meg a védőoltást

Koronavírus, 2021.07.02

Romániában a 80 év feletti korosztály alig 22,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, de az országos átlag sem sokkal haladja meg a beoltható lakosság 28 százalékát - derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által pénteken közölt korosztályokra bontott adatokból.

Romániában az oltáskampány első hónapjában az egészségügyi alkalmazottakat, majd az áprilisig tartó második fázisban - a kiemelt társadalmi rétegek mellett - a 65 év felettiek oltották, az immunizációra azonban kizárólag az internetes előjegyzési portálon lehetett feliratkozni. Áprilistól már bárki feliratkozhatott az oltásra, június eleje óta pedig már előjegyzés nélkül jelentkezhetnek koronavírus elleni oltásra az emberek Romániában.

Az országban így nem a súlyos szövődmények által veszélyeztetett legidősebb, hanem a nyugdíjazáshoz közeledő vagy frissen nyugállományba vonult, hatvanas éveiben járó korosztály vezeti az átoltottsági statisztikát 37 százalékkal. Az országos átlagot meghaladó, 34 százalékban oltatta be magát az ötvenes és hetvenes korosztály, illetve a negyvenesek (29,9 százalék).

A huszonévesek (23 százalék) és harmincasok (26,6 százalék) átoltottsága átlag alatti.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 4 millió 735 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, ami a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,2 százaléka. Az utóbbi héten átlagosan már csak kilencezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma, ami a májusi immunizációs ritmus negyedét sem éri el.

Az európai uniós átlagtól messze elmaradó átoltottsági adatok ellenére Romániában továbbra is visszaszorulóban van a járvány, amit egyes szakemberek azzal magyaráznak, hogy az immunizációban a fertőzési gócpontoknak számító nagyvárosok járnak az élen, az aktív korosztályok átoltottsága pedig nem marad el az idősekétől.

A pénteki jelentés szerint az utóbbi napon 37-tel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és egy koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi két hétben napi 56 új fertőzés, illetve öt haláleset számított átlagosnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!