Koronavírus - Romániában a családorvosok és orvosi egyetemek is bekapcsolódnak az oltási kampányba

Koronavírus, 2021.04.27

Romániában az ortodox húsvét után, május 4-től kezdődően a családorvosi rendelők és több orvosi egyetem is bekapcsolódik a koronavírus elleni oltási kampányba - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Romániában már csak 70 ezer ember maradt a várólistákon az internetes előjegyzési portálon, olyan körülmények között, amikor országos szinten napi 120 ezer ember beoltására van kapacitás, és a hatóságok naponta 80-90 ezer vakcina beadásáról számolnak be.

Jelenleg több mint másfél millió embernek van lefoglalt időpontja valamely oltóközpontban, néhány ezres várólista (a kínálatot meghaladó kereslet) már csak Bukarestben és Kolozs, Maros, Brassó, illetve Szeben megyében van. Romániában tehát bárki talál néhány napon belül szabad időpontot az előjegyzési portálon, holott az átoltottság - a teljes lakossághoz viszonyítva - nem sokkal haladta meg a 15 százalékot.

Gheorghita szerint a hétvégi temesvári oltási maraton sikere is azt bizonyítja, hogy sokan idegenkednek az internetes előjegyzéstől, vagy gondot okoz számukra a portál elérése, ezért a hatóságok olyan módszerekkel próbálják felpörgetni az oltási kampányt, amelyek nem igényelnek előzetes jelentkezést.

Ezek közé tartozik az autós oltópontok megnyitása. A dévai és kolozsvári "drive-thru" után szerdán Bukarestben is megnyitják a parlament előtti óriásparkolóban az első autós oltóközpontot.

Temesvár után májusban Bukarestben és más városokban - Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Jászvásáron (Iasi) - is rendeznek oltási maratont, amelyeken bárki előjegyzés nélkül beoltathatja magát. Ezeket az akciókat mindenütt az orvosi egyetemek oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével szervezik.

Nem lesz szükség internetes előjegyzésre a családorvosi rendelőkben sem. Eddig valamivel több mint 3000 rendelő csatlakozott az oltáskampányhoz. A nekik szánt - egydózisú - Johnson&Johnson vakcinák kiosztása kedden kezdődött meg a megyei közegészségügyi hatóságok közreműködésével. Ugyanerre a vakcinára térnek át a közeljövőben a mobil oltóegységek is, amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket.

A húszmilliós Romániában eddig mintegy 2 millió 100 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1 millió 800 ezer a második adag vakcinát is megkapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!