Koronavírus - Romániában a fertőzöttebb településeken távoktatásról dönthet a megyei operatív törzs

Koronavírus, 2020.08.05

A romániai közoktatásban szeptember 14-én kezdődik a tanév, a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, a fertőzöttebb településeken azonban a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs - jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán a kormány illetékes minisztereivel folytatott egyeztetés után.

Azokat a településeket tekintik biztonságosnak, ahol az utóbbi két hétben az ezer lakosra jutó napi megbetegedések átlaga egy alatt volt, ezekben minden diák iskolába mehet.

Ahol az utóbbi két hétben az ezer lakosra jutó napi megbetegedések átlaga meghaladja a hármat, az iskolákat bezárják, és távoktatásban folytatódik a tanév.

Ahol közepes a járványveszély - a mutató 1 és 3 között van - csak a diákok egy része járhat iskolába, a többiek otthon tanulnak. Az óvodások, valamint az iskolák alsó tagozatának (1-4 osztály), és végzős (8. és 12.) osztályainak diákjai személyesen vesznek részt az oktatásban, a felső tagozat és gimnázium többi tanulója pedig annak függvényében, hogy hány diákot tud fogadni az iskola a járványügyi távolságtartási szabályok betartása közepette.

Ezt a három forgatókönyvet zöld, vörös és sárga színnel jelölik. Arról, hogy melyiket alkalmazzák az egyes iskolák esetében, megyei szinten dönt a járványügyi operatív törzs a polgármesterek, és tanfelügyelőségek javaslatai alapján. A kritériumrendszert egyébként nemcsak a közoktatásban fogják alkalmazni - jegyezte meg az elnök.

Iohannis rámutatott: a jelenlegi járványügyi helyzetben - amikor Romániában az utóbbi két hétben a naponta azonosított új fertőzések átlaga meghaladta az 1100-at - a települések túlnyomó többségében a kritériumrendszer lehetővé teszi az iskolák megnyitását. Néhány száz településen vezetnék be a sárga, illetve mintegy 50 településen a vörös forgatókönyvet, a döntést azonban mindenütt tanévkezdéskor és később év közben a friss adatok alapján hozzák meg, illetve módosítják.

Példaképpen említette, hogy Bukarest, ahol rendszeresen több új fertőzöttet diagnosztizálnak, mint a legfertőzöttebb megyékben, a zöld forgatókönyv érvényesül, hiszen a magas fertőzésszámot lakosságarányosan értékelve viszonylag alacsony a járványveszély.

Arra számítanak, hogy az online oktatás ideiglenes megoldás lesz, és záros határidőn belül minden diák visszatérhet az iskolapadba.

A közoktatásban érvényesítendő távolságtartási, higiéniai és fertőtlenítési szabályokat az egészségügyi minisztérium dolgozza ki.

Kérdésre válaszolva Iohannis úgy értékelte: az online oktatás sem jelenti azt, hogy sérül a gyerekek alkotmányos joga az oktatáshoz. Rámutatott: nem lehet eltekinteni a világjárvány körülményeitől, nem azért vezetik be a távoktatást, hogy a diákokon kísérletezzenek, hanem éppenséggel az a cél, hogy a fertőzésveszély közepette is biztosítsák a diákok jogait, anélkül, hogy veszélyeztessék a diákok és a családtagok egészségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!