Koronavírus - Romániában az igazolt fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott

Koronavírus, 2020.04.02

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak.

A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett északkelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak, ezért csütörtökön Nelu Tataru egészségügyi miniszter is a helyszínre utazott, Klaus Iohannis államfő pedig távértekezletet hívott össze, hogy megoldást keressenek a válságra.

A megbeszélés elején az elnök bejelentette, hogy katonai parancsnokság alá vonják a suceavai kórházat. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint egy katonaorvost neveztek ki az igazgatói tisztségbe, akinek a munkáját a védelmi minisztérium négy másik szakértője segíti.

Iohannis arról is beszámolt, hogy jelentős, havi akár 500 eurót is elérő extra juttatást kért a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a kormánytól. Az államfő úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvánnyal első vonalban harcoló, közvetlenül érintett egészségügyi alkalmazottak prémiumalapjára az európai uniós támogatásokból kellene pénzt elkülönítenie a román kormánynak.

Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Külföldön csütörtökig 25 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Romániában csütörtök kora délutánig 2738-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 278-ra emelkedett az előző napi 215-ről, nem sokkal haladva meg az utóbbi hétre jellemző napi 240-es átlagot.

Romániában naponta 1500-2000 embert tesztelnek. A diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon, az első fertőzés megjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Csütörtökön tett közzé a GCS először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak Brassó (117), valamint a dobrudzsai Constanta (111), Arad (110), a moldvai Neamt (107) és Kolozs (105) megyében.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 1300 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 50 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök eddig 271 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén.

A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb 7385 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában. Romániában jelenleg több mint 15 ezer embert tartanak hatósági karanténban, 115 ezret otthoni elkülönítésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!