Koronavírus - Romániában az online hivatali ügyintézésről fogadtak el kormányrendeletet

Koronavírus, 2020.03.30

A koronavírus-járvány terjedését megfékező intézkedések sorában Romániában az online hivatali ügyintézés általánossá tételéről fogadtak el sürgősségi kormányrendeletet hétfőn.

Az intézkedés arra kötelezi a közintézményeket, tegyék lehetővé, hogy ügyfeleik elektronikus úton, digitális aláírással nyújtsák be kérvényeiket és beadványaikat, illetve azt a kötelezettséget is előírja, hogy ezekre a hivatalok elektronikus úton válaszoljanak - mondta a kormányülés után tartott sajtóértekezleten Sabin Sarmas, a román digitalizálási hatóság elnöke.

Példaként a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak a - kormány által átvállalt - segélyezését említette, amelynél minden szükséges dokumentumot elektronikus formában kell eljuttatni a területileg illetékes munkaügyi hivatalba.

A digitalizálásban elmaradt közintézményeknek a hatóság segítséget nyújt az online ügyintézés kialakításában, addig is lehetővé kell tenniük, hogy ügyfeleik e-mailen intézzék ügyeiket.

Ezáltal egyre több helyen szükségtelenné válik, hogy a magánszemélyek, vagy a cégek képviselői személyesen keressék fel az állami hivatalokat. A járvány körülményei között nyilvánvalóvá válik, hogy a bürokráciát visszaszorító technológia nemcsak időt spórol, hanem életeket ment - állapított meg a román digitalizálási hatóság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!