Koronavírus - Romániában könnyítéseket ígérnek a beoltottaknak

Koronavírus, 2021.05.04

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozások alóli mentesség bevezetését helyezte kilátásba kedden Florin Citu miniszterelnök Romániában azok számára, akik beoltatják magukat a betegség ellen.

A kormányfő szerint a legfertőzöttebb térségeknek számító nagyvárosokban az oltási kampány felpörgésével sikerült megfékezni a fertőzés terjedését. Példaként Kolozsvárt említette, ahol a (felnőtt) lakosság 34, illetve Bukarestet, ahol a lakosság 30 százaléka kapta már meg az oltás mindkét adagját.

Citu szerint a nyitás június elsejére beígért megkezdése azon múlik: sikerül-e addig legalább ötmillió állampolgárt beoltani, ami a felnőtt lakosság 30 százalékának felel meg. A hatóságok olyan könnyítéseket terveznek az idegenforgalmi szezon idejére, mint a maszkviselési kötelezettség feloldása a strandokon és hegyvidéki kirándulásokon, a vendéglátóhelyek és tengerparti szállodák teljes (kapacitásuk 100 százalékával történő) megnyitása a beoltott vendégek előtt.

A kormányfő lehetségesnek nevezte a - jelenleg betiltott - rendezvények engedélyezését is az oltásban már részesült résztvevők számára, amennyiben a bukaresti és kolozsvári kísérleti színházi előadások és koncertek pozitív tapasztalatot hoznak.

Citu szerint a maszkviselési kötelezettség feloldásával megvárnák augusztus elsejét, amikorra 60 százalékos átoltottságot remélnek elérni a felnőtt lakosság körében.

Korábban Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is a 30 százalékos átoltottsági küszöb meghaladásától tette függővé a korlátozások feloldásának megkezdését, hozzátéve, hogy - miként a zárásról a fertőzöttségi ráta alapján döntöttek - a nyitás során is lehetnek regionális eltérések az átoltottsági ráta függvényében.

Romániában a kormányfő által elnökölt tárcaközi bizottság készíti elő a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását, de a testület tagjai eddig rendre elhárították, hogy konkrétumokat közöljenek az általuk mérlegelt forgatókönyvekről.

A húszmilliós Romániában a beoltható, 16 év feletti (16,1 milliós) lakosság 21 százaléka (3,38 millió ember) kapta meg az oltás első, illetve 12,6 százaléka (2,03 millió ember) a vakcina mindkét dózisát.

Péntektől előjegyzés nélkül is jelentkezhetnek az igénylők a koronavírus elleni vakcinára az ország bármely oltási központjában. A 60 év felettieket egész nap, a 60 év alattiakat csak 14 órától kezdődően fogadják az oltóközpontokban, de továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akik az internetes előjegyzési portálon foglaltak maguknak időpontot - pontosította keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora.

Kedden az ország hét katonakórházában egyhetes oltási maraton kezdődött: a non-stop üzemmódra váltott intézményekben előjegyzés nélkül bárkinek beadják a vakcinát, és szintén keddtől több mint háromezer családorvosi rendelő is bekapcsolódott az oltási kampányba. A hétvégén a bukaresti nemzeti könyvtárban és a Sala Palatului koncertteremben is oltási maratont rendeznek - emlékeztetett a koordinátor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!