Koronavírus - Romániában meghaladta a kétszázat a halálesetek száma

Koronavírus, 2020.04.08

Romániában az elmúlt 24 órában jelentett 27 halálesettel meghaladta a kétszázat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma.

A stratégiai kommunikációs törzs szerda kora délutáni összesítése szerint 207-re emelkedett a kór miatti halálesetek száma. Az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt 344-gyel nőtt, és 4761-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában jelentették a legtöbb halálesetet a járvány kezdete óta, de a közzétett adatok szerint az elhalálozások egy része korábban történt, csak mostanra lett meg a teszt eredménye, amely alapján ezeket az eseteket is a koronavírus-statisztikába sorolták.

A teszteredmények késése általános probléma Romániában. Egy temesvári szülészetről kilenc újszülött már hazamehetett a családjához, mire 5-6 nappal a mintavétel után a teszteredményeik azt mutatták, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A megismételt tesztek öt újszülöttnél nem mutatták már ki a fertőzést. A többi eredményre még várni kell.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter kedden azt közölte, hogy folyamatosan bővítik a tesztelési kapacitást, és 2-3 napra sikerült csökkenteni a várakozási időt. A miniszter szerdán bejelentette, hogy a suceavai megyei kórház után a dévai megyei kórházat is katonai irányítás alá vonták. Az egészségügyi intézményben ugyanis fertőzésgóc alakult ki, az ott kezelt 111 páciens közül 85-nél kimutatták a SARS-CoV-2 kórokozót.

A járvány kezdete óta 528 megbetegedett személyt nyilvánítottak gyógyulttá Romániában, számuk az elmúlt napokban gyorsuló ütemben nőtt. Míg hétfőn 32, kedden 54, szerdán 68 személy hagyhatta el a kórházat. Több mint 25 ezer személyt tartanak intézményes karanténban, és közel 90 ezren lakhelyi elkülönítésben töltik a betegség lappangási idejét. Az összesítés szerint 1869 személy került intézményes karanténba azt követően, hogy nem tartotta be a lakhelyi elkülönítés szabályait.

A járvány kezdete óta 335 bűnügyi dossziét nyitottak a járványellenes hatósági intézkedések meghiúsításáért, és csak az elmúlt 24 órában 6690 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegéséért. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege 14,92 millió lej (1,12 milliárd forint).

A stratégiai kommunikációs törzs összesítése arra is kitért, hogy külföldön 651 román állampolgárnál állapították meg a Covid-19 fertőzést, közülük 37-en belehaltak a betegségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!