Koronavírus - Romániában nem vádolhatók műhibával a Covid-osztályon segédkező orvosok

Koronavírus, 2021.03.26

Nem vonhatók felelősségre műhibáért Romániában a veszélyhelyzet idején koronavírusos betegek kórházi ápolásában segédkező, de megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező orvosok.

Az egészségügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet csütörtök esti ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A rendelkezés indoklása során Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter rámutatott: nagyon sokszor elhangzik, hogy növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a Covid-kórházakban, mintha csak "bútordarabokról" lenne szó. A tárcavezető rámutatott: a legnagyobb probléma nem a műszaki felszerelés, hanem a szakképezett egészségügyi személyzet hiánya. A törvénymódosítás azokat a jogi aggályokat hivatott eloszlatni, amelyek eddig megakadályozták a más szakképesítéssel rendelkező orvosokat, hogy az infektológus vagy intenzív terápiás kollégáik segítségére siessenek.

Andrea Moldovan egészségügyi államtitkár hozzátette: nem merül fel, hogy az intenzív terápián ápolt súlyos betegeket olyan orvosokra bíznák, akiknek semmilyen szakképesítésük nincs, de a belgyógyászoknak, allergológusoknak, immunológusoknak, gerontológusoknak felkészültsége kiterjed a heveny vírusos tüdőgyulladásra, és más szakképesítésű orvosok is képesek ellátni egy előre meghatározott módszertan szerint a kevésbé súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket.

A szaktárca tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben 1498-ra bővült a Covid-kórházakban és részlegeken rendelkezésre álló intenzív terápiás helyek száma - ezek közül a pénteki jelentés szerint 1364 (91 százalék) volt foglalt.

Romániában az utóbbi 24 órában újabb 6516-tal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma: ez több mint 20 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Az utóbbi napon 116 koronavírusos beteg halt meg, ami a jelenlegi átlagot tíz százalékkal haladja meg.

A leggyorsabban továbbra is a fővárost körülvevő Ilfov megyében, illetve Bukarestben terjed a fertőzés, a hatóságok azonban - a lakosság hat ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési ráta ellenére - vonakodnak vesztegzár alá helyezni a fővárost.

A román kormány ehelyett országos szigorításokról döntött: vasárnaptól meghosszabbodik az éjszakai kijárási tilalom, és korlátozzák az üzletek nyitvatartását azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!