Koronavírus - Romániában szerdán kezdődik a pedagógusok soron kívüli beoltása

Koronavírus, 2021.02.23

Romániában szerdán kezdődik és várhatóan március 10-ig befejeződik az oktatási rendszerben dolgozók soron kívüli beoltása a koronavírus ellen - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora.

Rámutatott: mintegy 42 ezer tanár és tanító kapta már meg a védőoltást, és további 128 ezernek sikerült időpontot foglalnia az oltáskampány előjegyzési portálján.

Szerdától azonban lehetővé teszik, hogy mintegy 60 ezer pedagógus soron kívül megkapja az oltást. Ezt a megyei tanfelügyelőségek által összeállított névsor alapján a közegészségügyi hivatalok szervezik meg. A tisztségviselő korábban jelezte: a mobil oltópontok bevetésével fognak elsőbbséget biztosítani a tanárok és tanítók számára.

Romániában három hónapos online oktatás után február 9-től nyitottak meg az iskolák. A második félév első két hetében 809 tanulónál és 638 pedagógusnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, emiatt pedig országszerte 730 osztályban függesztették fel az óralátogatást és tértek vissza online oktatáshoz.

Az ország 3181 települése közül 2129-ben minden diák visszatérhetett az iskolába. Azokon a településeken, ahol az utóbbi kéthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, csak az alsó tagozatos kisdiákok vehetnek részt személyesen az órákon.

Az egészségügyi dolgozók beoltása után január közepén megkezdődött az oltáskampány második szakasza, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit - köztük a pedagógusokat - oltják.

Az országban eddig csaknem 837 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük több mint 601 ezren a második, "emlékeztető" dózist is megkapták. Az oltáskampány koordinátora szerint Románia jelenleg a harmadik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak számának és (Málta után) a második helyen a mindkét dózissal beoltott jogosultak lakosságarányos számának tekintetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!