Koronavírus - Romániában tavalyi halálesetekkel korrigálták a járványügyi statisztikát

Koronavírus, 2021.06.04

Romániában pénteken, három hete először ismét meghaladta a százat a koronavírus-járvány halottainak száma, de csak azért, mert immár egy hete korábbi, köztük tavalyi halálesetekkel korrigálják a statisztikát.

A közegészségügyi intézet - az egészségügyi minisztérium által elrendelt ellenőrzés nyomán - eddig több mint 260 - ezek közül csak pénteken 93 - korábbi halálesettel egészítette ki a napi statisztikát, legtöbbjük tavaly októberben és novemberben hunyt el a romániai kórházakban.

Az utólag bevezetett halálesetek nélkül pénteken csak 20-szal emelkedett volna a járvány áldozatainak száma, ami a tavaly júliusi szintnek felel meg.

Romániában három hete hozták nyilvánosságra a tárca szakértői bizottságának jelentését, amely jelentős eltéréseket mutatott ki a koronavírusnak tulajdonított halálesetekről vezetett adatbázisok között.

Kiderült, hogy március végén a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett "Corona forms" adatbázisban, amely a közegészségügyi hatóság adatait összesíti, már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint az egészségügyi minisztérium által használt, a kórházi bejegyzésekre alapozó "alerte.ms.ro" adatbázisban (31 ezer).

A hivatalos kommunikáció előbbit tekinti megbízhatónak, a jelentés azonban rámutatott, hogy sok kórház fele annyi Covid-halálesetet sem jelentett a közegészségügyi hatóságnak, mint amennyit bevezetett az alerte.ms.ro platformba.

A román média szerint most - egy feltűnést keltő, látványos korrekció helyett - az újabb botrány elkerülése reményében szórják szét a napi jelentésekbe a hivatalos statisztikából korábban kimaradt koronavírusos haláleseteket.

A pénteki jelentés egyébként a járvány további lassulását igazolta. Az utóbbi 24 órában 225 új fertőzést diagnosztizáltak, az előző két hét átlagánál csaknem 30 százalékkal kevesebbet. A kórházi kezelésre szorulók száma 1829-re, az intenzív osztályokon ápolt súlyos eseteké 341-re csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!