Koronavírus - Romániában tizedére esett a fertőzési arány az egészségügyi dolgozók körében

Koronavírus, 2021.02.16

Romániában az utóbbi négy hétben 88 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződések száma az egészségügyi és szociális dolgozók körében, akik az oltáskampány során elsőkként kaphatták meg a vakcinát - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Az első fázisra feliratkozott mintegy negyedmillió romániai orvos, asszisztens, nővér és ápoló csaknem 99 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás első, illetve 90 százaléka a vakcina mindkét adagját. Azóta az egészségügyben, illetve a szociális ellátó rendszerben dolgozók körében a korábbi 500-ról 50 alá csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek heti átlaga.

Az idősotthonok és szociális intézmények lakói és az őket gondozó személyzet körében mintegy 49 ezren iratkoztak fel az oltásra: közülük 86 százalékban kapták meg az első, 46 százalékuk pedig mindkét dózist. Ennél a kategóriánál a fertőződések száma mintegy 60 százalékkal esett vissza.

Gheorghita úgy értékelte: mindhárom, Romániában használt, az EU-ban engedélyezett vakcinatípus gyakorlatilag 100 százalékos védettséget biztosít a súlyos, illetve halálos kimenetelű koronavírus-fertőzéssel szemben.

Az első fázissal párhuzamosan január közepétől Romániában megkezdődött az oltáskampány második szakasza is, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják. Utóbbiak közül a tanítókat és tanárokat próbálják előnyben részesíteni, amihez valószínűleg a mobil oltóegységek segítségét is igénybe veszik, de az ezzel kapcsolatos stratégiát még nem véglegesítették - tette hozzá a koordinátor. Gheorghita szerint igyekeznek több oltóanyagot juttatni azokba a térségekbe, ahol magasabb a fertőzési arány.

Romániában eddig csaknem 700 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük több mint 450 ezren a második, "emlékeztető" dózist is megkapták.

Romániába eddig több mint másfél millió adag, koronavírus elleni vakcina érkezett az EU-ban jóváhagyott oltóanyagokból. Ezek közül több mint egymillió Pfizer-, 60 ezer Moderna- és kevesebb mint hétezer AstraZeneca-dózist adtak már be - az utóbbival csak ezen a héten kezdték meg a 18-55 év közötti felnőttek immunizálását.

Romániában mintegy 3500 fertőzöttet regisztráltak olyanoknál, akik megkapták már az oltás első adagját: ez a beoltottak 0,5 százalékának felel meg, és Gheorghita szerint alig néhány olyan eset volt, amikor az emlékeztető oltás beadása után mutatták ki a fertőzést.

A romániai előjegyzési portálon jelenleg több mint 1,2 millió embernek van lefoglalt időpontja azokban az oltóközpontokban, ahol a Pfizer és a Moderna oltóanyagával oltanak, 154 ezernek pedig azokban a központokban, ahol az AstraZeneca vakcináját használják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!