Koronavírus - RÖVIDHÍR - ITM államtitkár: a járvány májusban már jelentősen éreztette hatását az építőiparban

Koronavírus, 2020.07.15

A koronavírus-járvány májusban már jelentősen éreztette hatását az építőiparban, az ágazat termelésének volumene 20,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár ugyanakkor jelezte, a Pénzügyminisztérium feltételezése szerint az építőipari vállalkozásoktól érkező adatszolgáltatások időbeli eltolódása is szerepet játszhatott az ágazat májusi gyengülésében.

Közölte, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szintén csökkenést mutat: az ágazat termelésének volumene áprilishoz képest 20,3 százalékkal esett vissza.

Boros Anita elmondta az építőipar termelési értéke is csökkent havi összehasonlításban: 2020. áprilisában még 319,8 milliárd forint volt, 2020. májusában pedig 309,1 milliárd forint, a kettő közti különbség azonban csupán 3,35 százalékos.

Az államtitkár szerint a következő egy-két hónapban az építőipar teljesítményében még nyomot hagyhatnak a járvány negatív hatásai, szeptembertől azonban már az ágazat bővülésére számítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!