Koronavírus - Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

Koronavírus, 2020.10.30

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás felidézte, hogy már több mint egymillió mintavétel történt. Ezek többsége ingyenes volt, hiszen csak azoknak kell fizetniük, akik saját elhatározásból teszteltetik magukat.

A kormány azért vezette be a 19 500 forintos hatósági árat a PCR-tesztre, hogy egyetlen cég se tudjon nyerészkedni a járványon, sajnos azonban nem így történt - mondta.

Budapesten még zajlik a vizsgálat, a 19 megye kormányhivatalai azonban már elkészültek vele. Eddig 81 szolgáltatót ellenőriztek, és 20-nál tapasztaltak gondot, azaz minden negyedik cég jogsértő módon járt el - közölte az államtitkár.

Átnéztek 100 honlapot, ezek közül 14-et találtak problémásnak.

Helyszíni ellenőrzésből 57-et, telefonosból 83-at végeztek.

A 20 jogsértő cég közül 14-gyel szemben indult fogyasztóvédelmi eljárás. Ennek oka, hogy több vállalkozás együttműködőnek bizonyult, és már az ellenőrzéskor azonnal pótolta a hiányosságokat. Három cégre már most bírságot szabtak ki, mivel nem orvosolta a jogsértést: nem 19 500 forintért érhető el a teszt vagy nem egyértelmű az árak feltüntetése.

A kormány a későbbiekben is szigorúan lép majd fel azok ellen, akik nyerészkedni próbálnak a járványon - hangoztatta Schanda Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!