Koronavírus - Spanyolországban 102 reformot és 110 beruházást valósítanak meg az uniós helyreállítási alapból

Koronavírus, 2021.04.13

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alap (Next Generation EU - NGEU) révén Spanyolország 102 reformot és 110 beruházást hajt végre a következő hat évben - jelentette be Pedro Sánchez kormányfő keddi sajtótájékoztatóján Madridban.

A miniszterelnök ismertette a 140 milliárd eurós támogatás első felének felhasználására irányuló tervezetet, amelyet a hónap végéig kell eljuttatni az Európai Bizottsághoz.

Mint mondta, a 2021 és 2023 közötti három évben a források 39 százalékát az ökológiai átmenet megvalósítására, 29 százalékát digitalizációra fordítanák, továbbá 10,5 százalékát az oktatás, 7 százalékát a kutatás-fejlesztés területén használnák fel.

Pedro Sánchez kiemelt több tervezett beruházást is, például a fenntartható közlekedés fejlesztését 13,2 milliárd euró értékben, amelynek keretében egyebek mellett bővítenék az elektromos töltőállomás-hálózatot. 6,8 milliárd eurót szánnak lakás- és városrehabilitációra, amelyben a megújuló energiaforrások felhasználása is jelentős szerepet kapna.

A többi között a közigazgatás korszerűsítésére 4,3 milliárd eurót, a kis- és középvállalkozások digitális fejlesztésére 4 milliárd eurót, valamint a turisztikai szektor támogatására 3,4 milliárd eurót fordítanának - részletezte a kormányfő.

A tervezett reformok között szólt az egészségügyi és az igazságügyi rendszerek korszerűsítéséről, új lakáspolitikáról, valamint egy új hulladékpolitikáról is, amelyben a körforgásos gazdaság előmozdításán lenne a hangsúly.

Pedro Sánchez szerint a helyreállítási terv megvalósítása több mint 800 ezer munkahely teremtéséhez járul hozzá, emellett évente mintegy 2 százalékkal fogja növelni a gazdaság teljesítményét. "A legnagyobb lehetőség Spanyolország számára a 37 évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta" - fogalmazott.

A miniszterelnök a tervezetet szerdán ismerteti a spanyol parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!