Koronavírus - Spanyolországban a 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már oltást

Koronavírus, 2021.04.28

Spanyolországban a 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már a koronavírus elleni oltást - derült ki az egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A szaktárca adatai szerint a 60 évnél idősebbek 68 százalékát, 8,2 millió embert oltottak be legalább egy dózissal a vakcinákból. Ebben a korosztályban 2,8 millió ember oltási programja teljes, amely 23,6 százalékos átoltottságot jelent.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: ezen a héten az eddigi legnagyobb mennyiségű, mintegy 3,9 millió oltóanyag érkezik Spanyolországba az európai engedéllyel rendelkező gyártóktól, amely az oltási kampány további gyorsítására ad lehetőséget.

A dél-európai ország az oltások megkezdése óta eltelt négy hónapban 17,4 millió vakcinát kapott. 11,2 millió embert, a lakosság 23,7 százalékát oltották be az első dózissal. Az oltás 4,1 millió embernél, a lakosság 8,8 százalékánál már teljes.

A tárcavezető beszélt arról, hogy azok a 60 évnél fiatalabbak, akik egy dózist kaptak az AstraZeneca védőoltásából, de korábban a koronavírus-fertőzésen is átestek, nem kapnak újabb adag vakcinát. A brit-svéd fejlesztésű védőoltással három hete már csak 60 év felettieket oltanak Spanyolországban, mivel a nagyon ritka trombózisos esetek 60 év alattiaknál jelentkeztek.

A hivatalos spanyol állami közlöny (BOE) szerdán tette közzé, hogy Spanyolország május elsejétől tíznapos karanténkötelezettséget vezet be azokkal szemben, akik Indiából érkeznek, hogy megakadályozza az indiai vírusvariáns elterjedését. Ezt mutációt még nem azonosították Spanyolországban, de egy gyanús esetet már vizsgálnak.

A spanyol külügyminisztérium a helyi járványhelyzet miatt nem javasolja az Indiába utazást a spanyol állampolgároknak, valamint azt tanácsolja, hogy aki csak ideiglenesen tartózkodik ott, az inkább térjen haza minél előbb.

Spanyolországban továbbra is stabil a fertőzöttek számának növekedése. Az elmúlt 24 órában több mint négyezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám ennek kétszerese. A járvány kezdete óta 3,5 millió fertőzöttet szűrtek ki. Az elmúlt egy hétben 256-an hunytak el, a halálos áldozatok száma közelít a 78 ezerhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!