Koronavírus - Szentpéterváron megszigorítják a járványvédelmi előírásokat

Koronavírus, 2021.06.14

Szentpéterváron csütörtöktől megszigorítják a járványvédelmi előírásokat az új koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt - közölte hétfőn az orosz város kormányzói hivatalának sajtóosztálya.

Az éttermek hajnali 2-6 óra között nem szolgálhatnak ki vendégeket, és csak kiszállításra főzhetnek. A szórakoztató műsorokat és a gyermekmegőrzőket fel fogják függeszteni bennük. A repülőterek, pályaudvarok és töltőállomások kivételével bezárnak a gyorsétkezde-udvarok.

A bevásárlóközpontokban sem működhetnek majd a gyermekszobák, valamint a szórakoztató és szabadidős létesítmények jó része, kivéve az aquaparkokat, az ócenáriumokat, a mozikat, a könyvtárakat és a fitneszközpontokat. A filmszínházak engedélyezett maximális kihasználtságát 75-ről 50 százalékra csökkentik. A beltéri és kültéri kulturális és szórakoztató rendezvények látogatóinak száma legfeljebb 3 ezer lehet. A nyilvános rendezvények részvevőinek szabadtéren is maszkot kell viselniük.

Ez az előírás a szentpétervári labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáira is érvényes lesz, ahol csütörtöktől ételt nem, csak italt szolgálnak fel.

A kormányzói hivatal arra figyelmeztetett, hogy megerősíti az óvintézkedések betartásának ellenőrzését, emellett arra kérte a munkáltatókat, hogy a munkavállalókat irányítsák át ismét távmunkára.

Moszkvában korábban a városüzemeltetés szempontjából létfontosságú, valamint a hadiipari és stratégiai létesítmények kivételével június 20-ig munkaszünetet rendeltek el, és szintén megszigorították a járványvédelmi előírásokat.

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 13 731-gyel 5 222 408-ra emelkedett. A kimutatott esetek száma csaknem egyhetes folyamatos növekedés után mintegy ezerrel csökkent.

Hétfőn a legtöbb új esetet Moszkvában (6590), Moszkva megyében (1043) Szentpéterváron (866), Nyizsnyij Novgorod megyében (188) és Voronyezs megyében (170) észlelték.

A napi növekmény országos szinten hétfőn 0,26 százalék volt, az új esetek 16,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 285 960-re, a halálos áldozatoké 371-gyel 126 801-ra, a felépülteké pedig 8312-vel 4 809 847-re emelkedett.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az esetszám a lakosság megnövekedett nyári mobilitása és az elégtelen átoltottság miatt növekszik. Arra figyelmeztetett, hogy a vakcináció alacsony szintje miatt a vírusnak új változatai jelenhetnek meg Oroszországban.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 143,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 325 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 580 264 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!