Koronavírus - Szigorú előírások közepette tartják a horvát helyhatósági választásokat

Koronavírus, 2021.05.16

Horvátországban a járványhelyzet miatt szigorú előírások mellett tartják vasárnap a helyhatósági választások első fordulóját.

A választási bizottságok tagjai és a választópolgárok számára kötelező a maszk viselése, valamint be kell tartani a két méter távolságot. A szavazóknak azt ajánlják, hogy használjanak saját tollat a voksoláshoz.

A parlamenti és elnökválasztástól eltérően most mindenki csak ott adhatja le a szavazatát, ahol állandó lakcímmel rendelkezik. A külföldön élő horvát állampolgárok a választások napján korlátozások nélkül léphetik át a határt.

A válságstáb vasárnap jelentése szerint Horvátországban csökkent a SARS-CoV-2 vírussal újonnan megfertőződöttek száma. Az elmúlt napon 480 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 350 390-et. Egy nappal korábban 826 új fertőzöttet regisztráltak.

Az elmúlt 24 órában 21-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7708-ra emelkedett. Kórházban 1675 beteget ápolnak, közülük 181-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 1 039 233-an kapták meg, közülük a másodikat is 307 758-an.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 292 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret. A pozitivitási ráta 11,8 százalékon stagnált, a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - azonban kettővel 449-re emelkedett.

Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4324-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 408-an vannak kórházban, 121-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 553 819-en kapták meg, közülük 286 037-en már a másodikon is túl vannak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!